administratie

Bucura Oprescu: Nu permit nimănui să se folosească de numele meu. Angajata de la Căsuţa de tip Familial „Alexandra” nu e verişoara mea

O angajată de la Căsuţa de tip Familial Alexandra din Slobozia a afirmat că ar fi verişoara ministrului Muncii, în timpul unui control al inspectorilor Consiliului de Monitorizare, care verifică posibile rele tratamente aplicate minorilor în această unitate. Ministrul a respins aceste susțineri.

„Nu permit nimănui să se folosească de numele meu! Înţeleg că, în timpul unui control al inspectorilor Consiliului de Monitorizare, o angajată de la Căsuţa de tip Familial „Alexandra” din Slobozia a afirmat că ar fi verişoara mea, probabil încercând să impresioneze inspectorii. Doamna în cauză nu este verişoara mea! Mai mult, vreau să fie clar! Niciodată nu am cerut şi nu voi cere inspectorilor sau oricăror angajaţi ai instituţiilor cu atribuţii de monitorizare şi control să facă altceva decât să respecte legea!”, a scris marţi, ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acesteia, Consiliul de Monitorizare este o autoritate autonomă sub control parlamentar, iar conducerea este numită de Senatul României şi nu de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale.

Inspectorii sociali au demarat luni un control la sediul serviciului social Căsuţa de tip familial Alexandra din judeţul Ialomiţa.

„În data de 31.03.2025, urmarea a informării Consiliului de Monitorizare, inspectorii sociali din cadrul AJPIS Ialomiţa împreună cu o echipă de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) au demarat o misiune de control la sediul serviciului social Căsuţa de tip familial „Alexandra”, aparţinând furnizorului de servicii sociale Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ialomiţa, unde au constatat următoarele: deţine licenţă de funcţionare valabilă până în anul 2028, având o capacitate de 16 locuri, cei 16 beneficiari cu vârste cuprinse între 6-19 ani, încadraţi în grad de handicap grav neuropsihic, una dintre beneficiare, de 16 ani, era contenţionată fizic, neavând nicio recomandare medicală în acest sens”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Personalul centrului a declarat inspectorilor sociali că a recurs la această metodă din cauză faptului că adolescenta se automutilează.

„Controlul efectuat de inspectorii sociali este încă în desfăşurare, urmând ca la finalizarea lui să fie dispuse măsuri în consecinţă, iar dacă situaţia o impune, vor fi sesizate organele de cercetare penală pentru rele tratamente aplicate minorilor”, arată sursa citată.