CRYPTO

BTC se prăbușește sub $40k deoarece Ucraina interzice cumpărarea de Bitcoin folosind moneda locală

Banca centrală ucraineană a interzis cetățenilor să cumpere bitcoin și alte criptomonede cu moneda locală, în timp ce țara rămâne sub legea marțială.

Ucrainenilor le este interzis să folosească grivna pentru a cumpăra criptomonede
Banca Națională a Ucrainei (BNU) a dezvăluit joi o nouă serie de restricții privind tranzacțiile transfrontaliere, în încercarea de a limita „ieșirile de capital neproductiv” din această națiune devastată de război, în timp ce țara continuă să funcționeze sub legea marțială.

Banca centrală clasifică cumpărările de bitcoin drept „tranzacții cvasi-în numerar”, alături de depozitele din portofelele electronice, crearea de conturi de brokeraj sau de schimb valutar și plățile de călătorie.

Ca parte a noilor restricții, rezidenții Ucrainei pot cumpăra cripto-monede doar folosind valută străină, iar totalul achizițiilor lunare este limitat la 100.000 de grivne ucrainene (sau 3.400 de dolari).

BNU a explicat că a luat această măsură pentru a consolida poziția hrivnei pe piața valutară, precum și pentru a reduce presiunea asupra rezervelor Ucrainei. Conform anunțului de joi, țara a înregistrat o creștere dramatică a tranzacțiilor internaționale, deoarece milioane de cetățeni au fost nevoiți să fugă din cauza invaziei militare a Rusiei.

Criptomonede în Ucraina
Ucraina a fost în mod vizibil înaintea curbei în ceea ce privește adoptarea criptomonedelor de către statul suveran în ultimele luni, în mijlocul uneia dintre cele mai sumbre perioade din istoria națiunii.

Ucraina a început să accepte donații în criptomonede aproape imediat după ce vecinul său est-european a lansat atacul nejustificat. Peste 100 de milioane de dolari în Bitcoin, Ethereum, Solana, Polkadot, Dogecoin și alte criptomonede s-au vărsat de la oameni din întreaga lume.

Chiar luna trecută, Ucraina a lansat un muzeu NFT pentru a imortaliza pe blockchain-ul Ethereum amintirile conflictului său în curs cu Rusia și, de asemenea, pentru a-și finanța apărarea și eforturile umanitare.

Cu puțin peste o săptămână înainte, președintele Zelenskyy a adoptat o lege pentru a legaliza cripto și a crea un cadru legal pentru adoptarea clasei de active.

Acestea fiind spuse, experții sunt convinși că conflictul Rusia-Ucraina va accelera adoptarea și utilizarea criptomonedelor.

Bitcoin este în scădere cu 4,88% în această zi, depășind nivelul de preț de 40 de dolari, tranzacționându-se în prezent la 39.623 de dolari.