Munițiile cu dispersie furnizate de Statele Unite au ajuns în Ucraina, a confirmat joi Pentagonul.
Bombele cu dispersie sunt văzute de SUA ca o modalitate de a furniza Kievului muniția de care are nevoie urgent pentru a-și consolida ofensiva și a trece de liniile de front rusești. Liderii americani au dezbătut această problemă spinoasă timp de luni de zile, înainte ca președintele Joe Biden să ia decizia finală săptămâna trecută.
Liderii americani au declarat că SUA vor trimite o versiune a muniției care are o „rată de ratare” redusă, ceea ce înseamnă că va fi mai redus numărul bombelor mici din compoziția acestui tip de armament care nu vor reuși să explodeze. Proiectilele neexplodate, care adesea acoperă câmpurile de luptă și zonele civile populate, provoacă decese neintenționate. Oficialii americani au declarat că Washingtonul va furniza mii de cartușe, dar nu au oferit un număr specific.
Locotenentul general Douglas Sims, directorul de operațiuni al Statului Major Întrunit, a declarat joi reporterilor că „munițiile cu dispersie au fost într-adevăr livrate Ucrainei în acest moment”.
Organizațiile pentru drepturile omului au criticat decizia lui Biden, menționând că cel puțin 149 de civili au fost uciși sau răniți în întreaga lume de bombe cu dispersie în 2021, potrivit Cluster Munition Monitor.
Biden a descris decizia de a furniza proiectilele ca fiind „foarte dificilă”, citând recordul acestor muniții de ucidere a civililor. Peste 120 de țări din întreaga lume – dar nu și SUA, Rusia sau Ucraina – au semnat o convenție internațională care interzice producția de muniții cu dispersie și descurajează utilizarea lor.
Atât Moscova, cât și Kievul au desfășurat aceste muniții în timpul războiului, iar oficialii regionali ucraineni au acuzat în mod regulat forțele rusești că le folosesc pentru a ținti civili.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit miercuri lui Biden pentru ajutorul militar american și a declarat că transporturile de muniții cu dispersie vor ajuta Ucraina în lupta împotriva Rusiei.