Discuțiile purtate cu bancherii centrali la o conferință în urmă cu câțiva ani l-au determinat pe economistul Eswar Prasad să înceapă să scrie ceea ce el anticipa că va fi un volum subțire despre modul în care monedele digitale ar putea afecta implementarea politicii monetare. Cu toate acestea, pe măsură ce a aprofundat lumea tehnologiilor digitale, cum ar fi blockchain, criptomonedele și stablecoins, a început să realizeze potențialul acestora de a revoluționa și, potențial, de a destabiliza piețele financiare și sistemul monetar internațional.
Cam atât despre volumul subțire. În schimb, Prasad a scris volumul The Future of Money: How the Digital Revolution Is Transforming Currencies and Finance (Cum transformă revoluția digitală monedele și finanțele), o carte de 500 de pagini care a devenit o foaie de parcurs pentru managerii de bani, strategii de piață și alte persoane care caută să înțeleagă această nouă lume. Cu o experiență în domeniul comerțului global, al politicii monetare și al reglementărilor financiare, inclusiv o perioadă în care a fost cel mai bun om al Fondului Monetar Internațional în ceea ce privește China, Prasad și-a petrecut cariera studiind peisajul economic global. În prezent, profesor de economie la Universitatea Cornell și senior fellow la Brookings Institution, a vorbit recent cu Barron’s despre „mania speculativă” din jurul Bitcoin și despre oportunitățile și riscurile inerente în îndepărtarea de formele tradiționale de bani și finanțe. Urmează o versiune editată a conversației noastre.
Barron’s: China pare să aibă un avantaj în lansarea unei monede digitale. Acest lucru dezavantajează SUA și amenință statutul de rezervă al dolarului?
Eswar Prasad: Nu văd un yuan digital care să reprezinte o mare amenințare pentru dolarul american. Nu cred că este un avantaj uriaș de prim-venit și nici nu înseamnă că China va stabili standardul pentru întreaga lume. Cazul de utilizare tradițional pentru o monedă digitală a băncii centrale, sau CBDC – pentru a crește incluziunea financiară – este slab în China, deoarece AliPay și WeChat Pay [aplicații de plată deținute, respectiv, de Alibaba Group Holding (ticker: BABA) și Tencent Holdings (700.Hong Kong)] fac o treabă fantastică în ceea ce privește furnizarea de plăți digitale. Motivația Chinei pentru yuanul digital este diferită. [China] este îngrijorată de faptul că dominația acestor doi furnizori de plăți limitează inovația, dar și că îi face prea puternici din punct de vedere economic și politic pentru confortul Beijingului.
Pe măsură ce ne îndreptăm spre o lume [a monedelor digitale] în care sistemul de plăți interbancare transfrontaliere al Chinei poate comunica mai eficient cu sistemele altor țări, putem vedea că este mai puțin nevoie de dolarul american ca monedă în comerțul internațional. Ca monedă de plată, dolarul american și-ar putea pierde o parte din proeminență, deși va rămâne moneda dominantă. Dar o monedă de rezervă nu are nevoie doar de dimensiune economică și de putere financiară, ci și de un cadru instituțional – o bancă centrală independentă, un stat de drept, un sistem instituțional de verificări și echilibre – care să mențină încrederea investitorilor străini. China a arătat clar că nu va întreprinde nicio reformă instituțională semnificativă. Chiar dacă renminbi-ul ar avea ceva mai multă tracțiune, nu văd renminbi-ul amenințând serios dolarul.
Cum vor remodela monedele digitale piețele financiare și banca centrală?
Ne aflăm în pragul unor schimbări majore pe piețele financiare interne și internaționale. Transformarea digitală a facilitat foarte mult furnizarea de inovații în produse și servicii noi la scară largă și facilitarea accesului la acestea pe scară largă. Acest lucru va avea repercusiuni semnificative asupra structurii piețelor și instituțiilor financiare. Prin extensie, va avea implicații semnificative nu doar pentru natura banilor și a creării de bani, ci și pentru politica monetară și pentru transmiterea și implementarea acesteia, precum și pentru stabilitatea financiară și sistemul monetar internațional.
Să vorbim despre detalii. Cum se va descurca industria bancară ca urmare a acestei transformări?
Băncile comerciale se confruntă cu provocări serioase la adresa modelelor lor de afaceri din cauza acestor noi forme de intermediere financiară și a noilor tehnologii, cum ar fi sistemele de plată bazate pe blockchain și alte platforme de plată fintech, care se ocupă de plățile internaționale. Acesta a fost, în mod tradițional, un mare centru de profit pentru băncile multinaționale și va deveni mult mai competitiv.
Apariția unor noi instituții și platforme financiare va îmbunătăți concurența, va promova inovarea și va reduce costurile, îmbunătățind funcționarea sistemului financiar. Dar va crea, de asemenea, complicații semnificative pentru reglementare și stabilitate financiară. Slăbirea băncilor comportă propriile riscuri, având în vedere rolul lor important, inclusiv în crearea de credite.
Ce înseamnă acest lucru pentru politica monetară?
Instrumentele tradiționale în vremuri normale, cum ar fi rata de actualizare și rata țintită a fondurilor federale, ar putea avea mai puțină tracțiune dacă băncile comerciale au un rol diminuat în sistemele financiare. Atunci când o bancă centrală modifică ratele de politică monetară pe care le controlează în mod direct, aceasta afectează ratele dobânzilor la depozitele și împrumuturile băncilor comerciale într-un mod care este rezonabil de bine înțeles. Efectele corespunzătoare asupra ratelor de creditare ale altor instituții și platforme sunt mult mai puțin clare. Acest lucru face mai dificilă pentru o bancă centrală gestionarea variabilelor economice de care îi pasă – inflația, șomajul și creșterea [produsului intern brut].
De asemenea, nu este clar cât de eficientă poate fi Fed în calitate de creditor de ultimă instanță dacă instituțiile care nu se află direct sub incidența sa de reglementare joacă un rol mai important pe piețele financiare. De exemplu, ar fi dificil pentru Fed să ofere acces la facilități de lichiditate de urgență pentru platformele fintech pe care nu le reglementează. Ascensiunea finanțelor digitale construite pe blockchains descentralizate ar putea accelera aceste schimbări și, cu toate beneficiile sale, ar putea reprezenta, de asemenea, o provocare pentru stabilitatea monetară și financiară.
Ce scenariu ar duce la instabilitate?
Putem vedea Facebook [ Meta Platforms ; FB] sau Amazon.com [AMZN] emițând stablecoins [monede digitale ancorate la o monedă națională, cum ar fi dolarul] care să obțină o mare tracțiune în cadrul propriului ecosistem, dar ar putea, de asemenea, să emită propriile lor monede, fără acoperire, care ar putea concura cu monedele fiat existente. Poate că dolarul nu va fi amenințat, dar dacă aveți un yuan digital, un dolar digital și, de asemenea, o monedă Facebook sau o monedă Amazon disponibilă în întreaga lume, acest lucru ar putea reprezenta o amenințare existențială pentru monedele economiilor mici sau pentru cele care nu au o bancă centrală credibilă. Am putea avea parte de un adevărat cutremur în ceea ce privește ordinea monetară internațională. Există, de asemenea, riscul ca multe dintre aceste alte monede să fie folosite pentru comerț ilicit, iar reglementarea lor să devină mult mai dificilă. La urma urmei, Bitcoin nu cunoaște frontiere.
Criptomonedele au pierdut aproximativ 1.000 de miliarde de dolari în valoare de piață din noiembrie. Este acesta începutul sfârșitului?
Bitcoin a fost conceput pentru a servi ca mijloc de schimb anonim care să permită tranzacții financiare fără a se baza pe banii băncilor centrale sau pe intermediari terți de încredere. Bitcoin a eșuat în acest sens, așa că nu are nicio valoare intrinsecă. Valoarea sa este susținută doar de încrederea investitorilor, care pare să se bazeze pe raritatea sa. Dar raritatea în sine nu poate fi o sursă durabilă de valoare pentru un activ digital. Recenta prăbușire a prețului Bitcoin și a altor criptomonede, în contextul în care Fed se pregătește să majoreze ratele, arată clar că Bitcoin nu este nici ea o acoperire împotriva inflației, așa cum au presupus unii. Există o îngrijorare legitimă că aceasta este o manie speculativă care s-ar putea sfârși prost. O mai mare volatilitate a prețurilor este o certitudine.
Ar putea această vânzare să creeze valuri mai largi în ecosistemul cripto?
Perspectiva ca o mulțime de investitori de retail să se ardă este un risc serios. Dacă revoluția criptomonedelor va pierde din strălucire, ar putea descuraja unele dintre evoluțiile din domeniul finanțelor descentralizate bazate pe blockchain, care au beneficii semnificative.
Adevărata moștenire a Bitcoin este tehnologia blockchain. Aceasta este o minune. Tehnologia blockchain ne va oferi potențialul de a îmbunătăți diverse aspecte ale guvernanței publice. De exemplu, India are în vedere introducerea registrelor de proprietate funciară pe un registru digital, ceea ce va oferi o securitate, o rezistență și o transparență mult mai mari. [Blockchain] este, de asemenea, germinația creării de finanțe descentralizate, care are un potențial enorm de a crea noi produse și servicii și de a le face ușor accesibile prin conectarea economiștilor și a debitorilor prin intermediul platformelor fintech. Ar putea, de exemplu, să conducă la produse și servicii financiare personalizate la un cost redus pentru persoanele mai puțin înstărite. Aceasta va fi o transformare fundamentală în domeniul financiar.
Cum ar putea merge prost?
Ideea finanțelor descentralizate este că nicio instituție nu devine foarte importantă, dar pot exista consecințe nedorite în cazul în care unii operatori domină sistemul. [Există, de asemenea, riscul ca] disparitățile uriașe în ceea ce privește accesul financiar și digital și alfabetizarea digitală să fie exacerbate în loc să fie atenuate. Cel mai important este că, dacă începem să avem monede digitale ale băncilor centrale și corporații precum Facebook și Amazon care emit monede stabile care câștigă tracțiune, guvernele și marile corporații ar putea deveni și mai intruzive în viețile noastre. Există o mulțime de promisiuni pentru rezultate economice mai bune, dar și riscul de a ne răsturna într-o lume mult mai distopică decât cea în care trăim deja.
Care sunt riscurile geopolitice create de o lume în care economiile sunt dependente de banii digitali?
Finanțele sunt sângele vital al oricărei economii importante. Am putea fi pregătiți pentru o lume în care războiul cibernetic devine principalul câmp de luptă pentru dominația geopolitică. Acest lucru creează o cantitate uriașă de vulnerabilități, deoarece sistemele financiare și de plată sunt vulnerabile și ar putea distruge o întreagă economie sau țară dacă sunt atacate în mod constant.
sursa articol:www.marketwatch.com