RELIGIEULTIMA ORĂ

Bisericuța din lemn de la Soloneț. Ar fi fost construita de catre doi locuitori ai satului

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Soloneț este un lăcaș de cult ortodox construit în anul 1781 în satul Soloneț din comuna Todirești. Edificiul religios se află localizat în cimitirul satului și are hramul Sfântul Nicolae, sărbătorit la data de 6 decembrie. sat atestat documentar la 17 ianuarie 1517.

Satul Soloneț este situat pe un teren deluros, străbătut de râul Soloneț, afluent al râului Suceava.

Tradiția consemnează existența în Soloneț a mai multor biserici. O primă biserică de lemn ar fi fost clădită în lunca râului Soloneț, aceasta fiind strămutată în urma deselor năvăliri tătare. Cu prilejul unei astfel de năvăliri, sătenii ar fi aruncat clopotele bisericii în fântână pentru a nu fi capturate de tătari.  O altă biserică este menționată în uricul din 15 martie 1490 pentru constituirea Episcopiei de Rădăuți, fiind consemnată „a 38-a biserică cu popă pe Soloneț, la Vlad Negru”.  Prima atestare documentară a satului are loc la 17 ianuarie 1517, el fiind multă vreme sat boieresc.

Conform Cronicii parohiei și a lucrării „Monografia comunei Soloneț” (București, 1937) a lui Constantin Milici, actuala biserică de lemn din Soloneț ar fi fost construită în anul 1781, ctitorii ei fiind Diamand și Ecaterina Grebencea, ajutați și de locuitorii satului. [4] La partea superioară a ancadramentului portalului de intrare în biserică se află o pisanie cu caractere slavone cu următorul text: „Să să știe de când le-au zidit biserica aceasta pre nume(le) sfântului ierarho N(i)colae din poro(n)ca Prea sfinți(ei( sale părintelui Dositei, episcop de Rădăuți, în anul 1781, noiembrie 7”.

Despre vechimea bisericii atestă și o însemnare pe un Octoih tipărit la Râmnic în 1776: „Să se știe că această carte anume Octaih, este cumpărată împreună cu alte cărți anume un Triod, un Penticostar, o Liturghie, o Psaltire mică, un Catavasier cu tri grecesc, rusesc, românește cumpărate de satul Solonețu, împreună cu satul Todirești, la biserica din Soloneț, unde se prăznuiește hramul Sf. Nicolae …”.

Și-au consemnat impresiile pe pagina de facebook

 

Vasile Bouaru și Adrian Covașă, ambii din Rădăuți au vizitat lăcașul de col și și-au spus impresiile pe pagina de facebook alaturi de câteva fotografii. ,,Se pomeneste, de-a lungul istoriei, despre mai multe bisericute din lemn, in aceasta localitate. Multe au fost stramutate din cauza navalirilor tatarilor mai ales.  Cea din imagini dateaza din 1781, si ar fi fost construita de catre doi locuitori ai satului, Diamand și Ecaterina Grebencea. De altfel pe pisania bisericutei scrie: „Să să știe de când le-au zidit biserica aceasta pre nume(le) sfântului ierarho N(i)colae din poro(n)ca Prea sfinți(ei( sale părintelui Dositei, episcop de Rădăuți, în anul 1781, noiembrie 7”. Monumentul este foarte interesant avand forma de nava, cu absida altarului pentagonala decrosata fata de restul corpului constructiei si cu pronaos poligonal inspre vest. Cand am ajuns aici, era liniste si vremea numai buna pentru a o cerceta. I-am dat un ocol si am vazut cele aproape doua secole si jumatate de istorie,, spun cei doi vizitatori. .