RELIGIE

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Suceava cunoscută ca și Biserica Mirăuți, își sărbătorește hramul de Sfântul Gheorghe

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Suceava, cunoscută și sub denumirea de Biserica Mirăuți, este o biserică ortodoxă construită în secolul al XIV-lea și apoi reconstruită în secolul al XVII-lea în municipiul Suceava. Ea se află situată pe Strada Mirăuți nr. 17, în apropiere de Curtea Domnească. Are hramul Sfântul Gheorghe, sărbătorit în fiecare an în ziua de 23 aprilie.

Între anii 1402–1522, Biserica Mirăuți a îndeplinit rolul de catedrală mitropolitană a Moldovei. Ea este considerată a fi cea mai veche biserică din orașul Suceava.

În şedinţa de lucru din 5 octombrie 2023 a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (întrunit la reședința mitropolitană din Iași) s-a aprobat un demers comunicat recent de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în spațiul public cu privire la reînființarea unei vechi mănăstiri din municipiul Suceava.

Mai exact, biserica Sf. Gheorghe – Mirăuți (cu peste șase veacuri în urmă era catedrală mitropolitană) va fi reactivată. Hotărârea Sinodului – întrunirea având loc sub preşedinţia ÎPS Părinte Mitropolit Teofan – fiind luată după analiza propunerii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților privind reînfiinţarea (reactivarea) Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” – Mirăuţi din municipiul Suceava, ca mănăstire de călugări, anunță basilica.ro..

Nu exista izvoare documentare scrise care să ateste momentul construirii sau numele ctitorului; reperul cronologic îl constituie monedele de argint emise de Petru Mușat, descoperite în mormintele din jurul bisericii. Între anii 1402-1522, Biserica Mirăuți a îndeplinit rolul de Catedrală Mitropolitană a Moldovei. În 1402, Alexandru cel Bun depune aici, în racla de argint, moaștele Sf. Ioan cel Nou, aduse de la Cetatea Alba. În 1589, ele au fost transferate în Biserica Mănăstirii sucevene Sf Ioan cel Nou.