BREAKING NEWSRELIGIE

Biserica Greco-Catolică Ucraineană trece la noul calendar. Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană de asemenea va trece la modificarea calendarului

Biserica Greco-Catolică Ucraineană a anunţat că trece la un nou calendar, în care Crăciunul va fi sărbătorit pe 25 decembrie şi nu pe 7 ianuarie.

Decizia în acest sens a fost adoptată la o şedinţă desfăşurată în perioada 1-2 februarie.

Potrivit unui comunicat remis de reprezentanții Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, această decizie a fost luată ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea enoriașilor.

Tranziția la noul calendar va începe pe 1 septembrie 2023, urmând să se aplice sărbătorilor cu dată fixă, cum sunt Crăciunul, Sfântul Nicolae sau Nașterea Maicii Domnului.

Totodată, Biserica Greco-Catolică Ucraineană a permis parohiilor care doresc să celebreze sărbătorile conform vechiului calendar să poată face acest lucru până în anul 2025.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei subordonată Patriarhiei Constantinopolului  va organiza, de asemenea, o reuniune pentru a lua în considerare trecerea la noul calendar.

Șeful adjunct al Departamentului pentru Relații Externe ale Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, mitropolitul de Bila Țerkva, Evstarii Zorea, a remarcat că „există toate argumentele și motivele pentru a lua o decizie pozitivă”. Consiliul Episcopilor va discuta această problemă în luna mai 2023.

În plus, mitropolitul a reamintit că comunitățile pot decide deja în mod independent asupra trecerii la un nou calendar conform procedurii corespunzătoare.