Ancheta australiană de săptămâna aceasta, care a căutat angajați ai Binance în afara biroului, este doar una dintr-o listă tot mai mare de încurcături juridice cu care se confruntă cel mai mare schimb de cripto-monede din lume.
Oficialii australieni au căutat în mod direct în această săptămână actuali și foști angajați ai operațiunilor Binance din această țară, cerând copii ale comunicațiilor interne și date de pe dispozitivele lor personale, potrivit unei persoane familiarizate cu demersul guvernului împotriva principalului schimb de cripto-monede, care a marcat cel mai recent dintr-o serie de probleme juridice cu care se confruntă compania.
Reprezentanții Binance au fost contactați individual de Comisia australiană pentru valori mobiliare și investiții (ASIC) în afara birourilor companiei în această săptămână, într-un efort coordonat, a declarat persoana respectivă, marcând încă o jurisdicție în care câinii de pază guvernamentali se apropie.
De la acuzații grele din partea autorităților de reglementare din SUA, la un raid în Franța, la refuzul de acordare a licenței de către Olanda, la această investigație din Australia, Binance se confruntă cu vânturi legale în multe părți ale lumii, în timp ce directorul său general neagă faptul că o serie de plecări ale unor directori cheie din domeniul juridic și al conformității reprezintă un motiv de îngrijorare.
Bursa a funcționat ani de zile fără o intervenție serioasă a autorităților de reglementare, dar sosirea unora dintre aceste cazuri a împins compania pe călcâie. În ultima lună, de când Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA a îndreptat o rafală de acuzații împotriva Binance și a directorului general Changpeng „CZ” Zhao, compania a înregistrat retrageri substanțiale ale clienților și a văzut cum tokenul său nativ BNB a scăzut cu 17%. Comisia americană de tranzacționare a contractelor futures pe mărfuri a formulat acuzații similare împotriva Binance la începutul anului, susținând că societatea s-a sustras în mod deliberat de la supravegherea guvernamentală.
„Dacă acuzațiile împotriva Binance sunt adevărate, acestea implică abateri penale și civile foarte grave, inclusiv probleme legate de securitatea națională”, a declarat Alex Zerden, fost oficial al Departamentului Trezoreriei SUA, care este fondator și director executiv al firmei de consultanță Capitol Peak Strategies. „Și având în vedere amprenta globală a bursei, investigația privind Binance și aceste acuzații s-ar întinde probabil pe mai multe jurisdicții și ar necesita o cooperare susținută între mai multe jurisdicții”.
Cel mai recent caz de la ASIC se concentrează pe fostele operațiuni cu instrumente derivate ale Binance Australia, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru CoinDesk, insistând că birourile sale nu au fost vizitate de anchetatori. În timp ce compania încă operează o bursă de tranzacționare la vedere în țară, produsele sale futures au fost închise la începutul acestui an.
ASIC a confirmat o investigație „în curs de desfășurare” cu Binance, dar un purtător de cuvânt a declarat că autoritatea de reglementare este „în imposibilitatea de a confirma sau infirma orice detaliu operațional, cum ar fi posibilele percheziții”.
Binance fusese, de asemenea, percheziționată luna trecută de procurorul general din Paris, fiind suspectată de „spălare de bani în formă agravată” și de furnizarea de servicii „ilegale”. Ancheta de acolo este legată de afirmațiile potrivit cărora Binance a funcționat în mod necorespunzător ca furnizor de servicii de active digitale înainte de a primi aprobarea de reglementare în mai 2022 și de acuzațiile că s-a implicat în „spălare de bani în formă agravată prin participarea la operațiuni de investiții, ascundere și conversie”.
Cea mai mare bursă de criptomonede din lume s-a retras din Olanda luna trecută, când nu a reușit să obțină de la autoritatea de reglementare financiară olandeză o licență de furnizor de servicii de active virtuale (VASP), care atestă faptul că o companie poate depăși baremul pentru cerințele locale de combatere a spălării banilor (AML).
Săptămâna aceasta, rapoartele au sugerat că mai mulți directori cheie au părăsit Binance, inclusiv consilierul său general, directorul de strategie, vicepreședintele senior pentru conformitate și directorul de afaceri. CZ a scris vineri pe Twitter că există „fluctuație de personal la fiecare companie” și a minimalizat sugestiile din mass-media potrivit cărora unele persoane au plecat din cauza modului în care a gestionat o investigație a Departamentului de Justiție al SUA (DOJ) privind Binance.
Abundența de împotriviri, procese și investigații, în timp ce țările în care Binance operează au ales simultan să își prezinte cazurile, ar putea sugera că autoritățile lor de reglementare și procurorii își compară notele.
„Schimbul transfrontalier de informații este, în general, greoi”, a declarat Zerden, care este, de asemenea, membru senior adjunct la Center for a New American Security. Lucrul transfrontalier „poate fi incredibil de frustrant pentru oficialii din domeniul aplicării legii și al reglementării”, dar atunci când jurisdicțiile prietene au preocupări similare, activitatea poate avansa mult mai rapid.
„Binance rămâne angajată să coopereze cu solicitările autorităților de reglementare”, a declarat purtătorul de cuvânt în această săptămână.
În afară de particularitățile din jurul Binance, problemele sale ar putea fi amplificate de faimoasa sa absență a unei baze de operațiuni – o situație cu care guvernele și-ar putea pierde răbdarea.
„Mediul de operare va fi mai dificil pentru entitățile care doresc să opereze într-o locație de reglementare nedefinită”, a declarat Yaya Fanusie, director de politici pentru AML și risc cibernetic la Crypto Council for Innovation. „Există o nerăbdare din ce în ce mai mare atât în rândul autorităților de reglementare, cât și a actului de conformitate.
Sursa articol:www.coindesk.com