Apar primele măsuri după ororile descoperite la căminele din Ilfov. Peste 5.000 de centre sociale din toată ţara vor fi controlate în perioada următoare. Prima zi de verificări a scos la iveală alte probleme, cel puţin la fel de grave.
În Timiş, un cămin pentru persoane fără adăpost a fost închis, după ce autorităţile au descoperit că oamenii de acolo primeau mâncare stricată. Pe de altă parte, în Gorj un azil funcţiona clandestin. Unitatea ar fi avut autorizaţie, dar i-a fost retrasă de mai multe luni. Bătrânii bolnavi au fost căraţi în cearşafuri, prin vie şi prin grădini, astăzi, pentru a nu fi văzuţi de presă.
Totul s-a întâmplat la,Ţicleni, în judeţul Gorj, acolo unde a fost descoperit un cămin în care erau cazaţi 7 persoane, care funcţiona clandestin, într-o casă. Autorizaţia în baza căreia funcţiona fusese retrasă de mai multe luni, după verificări.
Nici prefectul de Gorj nu ştia de existenţa acestui azil clandestin. Pacienții din azilul fantomă au fost relocați. Prin grădini, prin vie și transportați pe un drum impracticabil.
Au fost cărați în spinare și cu tărgi improvizate și băgați în masini, cât mai departe de ochii presei. La toată această mascaradă, absolut inumană, şi-au dat concursul și autoritățile.
Trei dintre pacienți, cei fără aparţinători, au fost luați de asistenții sociali de la primăriile din județul Gorj.
Şi în Timiş controalele au scos la iveală nereguli grave. Un centru pentru persoane fără adăpost, subvenţionat de Primăria Timişoara a fost închis temporar. Motivele? Mâncare expirata, mizerie de nedescris şi mult mucegai. Administratorul fundației care se îngrijeşte de bătrâni susţine că abaterile nu sunt atât de grave.
Comunicatul Poliţiei privind cazul pacienţilor vârstnici, unii cu dizabilităţi, ascunşi de controale
„Poliţia Română a anunţat că, luni seară, în urma unei sesizări a Observator, poliţiştii IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF şi personal medical din cadrul SABIF, au depistat, în Tunari, într-un imobil în construcţie, 11 persoane vârstnice, vulnerabile (unele dintre acestea, cu dizabilităţi), precum şi o altă persoană, care le însoţea.
Din primele date, se pare că aceste persoane au fost relocate dintr-un centru din municipiul Bucureşti, pentru a nu fi identificate de autorităţi. Cele 11 persoane sunt evaluate medical, urmând a fi relocate într-o altă locaţie adecvată”, a precizat poliţia.
Poliţiştii au declanşat verificări, iar IPJ Ilfov a sesizat autorităţile cu atribuţii în domeniu, pentru verificări specifice.
Femeia care însoţea pacienţii confirmă că au fost luaţi dintr-un centru
”În continuarea cercetărilor, femeia care însoţea cele 11 persoane afirmă că persoanele au fost aduse dintr-un centru din Voluntari, judeţul Ilfov”, a precizat Poliţia Română.
În acest caz continuă cercetările, pentru stabilirea situaţiei de fapt şi dispunerea măsurilor legale.
La acest caz sunt angrenate urmatoarele resurse medicale SMURD: un echipaj SMURD tip B, o unitate de terapie intensiva mobila (echipaj cu medic) şi 2 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.