ACTUALITATENAȚIONALULTIMA ORĂ

Băsescu a dat în judecată SPP – Fostul președinte cere din nou dispozitivul de protecție

Traian Băsescu a dat în judecată SPP după ce a rămas fără pază și protecție, ca fost șef al statului, anunță Realitatea PLUS. Acțiunea fostului președinte vine după ce decizia prin care a fost declarat colaborator al fostei securități a fost menținută de Înalta Curte.

Băsescu a acționat în judecată Serviciul de Protecție și Pază, solicitând suspendarea executării deciziei de retragere a dispozitivului de pază, emisă de conducerea serviciului în data de 28 martie 2022. Acțiunea se află pe rolul Curții de Apel București, care urmează să aloce un termen de judecată.

La 23 martie 2022, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins, definitiv, recursul înaintat de Traian Băsescu, menținând sentința Curții de Apel București care a constatat oficial faptul că fostul președinte al României, din 2004 până în 2014, a fost colaborator al fostei securități.

După decizia ÎCCJ, SPP i-a transmis lui Traian Băsescu un document în care era informat că nu mai poate beneficia de serviciile SPP.

La 28 aprilie 2022, a înaintat o acțiune la Curtea de Apel București, prin care cere judecătorilor de la Secția a IX-a de contencios administrativ și fiscal „suspendarea executării actului administrativ nr. 1029/28.03.2022”. Traian Băsescu are, în acest dosar, calitatea de reclamant, iar pârâtul chemat în judecată este Serviciul de Protecție și Pază (SPP), condus și în prezent de generalul Lucian Pahonțu, numit în funcție, în 2006, de fostul președinte.

În continuare este nevoie de un proces și urmează să fie stabilit primul termen la Curtea de Apel București.