GENERAL

Bărbații români între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război. Proiectul de lege inițiat de Guvern, în curs de avizare

Guvernul României pregăteşte un proiect de lege care va constitui baza legală pentru instaurarea așa numitei situații de criză în România, în contextul conflictului din Ucraina, a anunțat, luni, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu. Una dintre prevederile draftului este aceea că rezerva generală militară, în caz de război, va fi formată din toți bărbații care au între 18 și 60 de ani, iar voluntarii care nu au stagiul militar satisfăcut trebuie mai întâi să treacă printr-un proces de instrucție. Inclusiv studenții vor putea fi recrutați.

Potrivit unor surse guvernamentale, proiectul de lege în acest sens este pe circuitul de avizare, iar forma finală va fi pusă în transparență publică.

Conform draftului de act normativ, consultat de Europa FM, CSAT poate impune situația de criză, la propunerea ministrului Apărării, iar una dintre prevederi este că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

„În contextul generat de dinamica îngrijorătoare a situației de securitate pe flancul estic al NATO, interesul public general reclamă adoptarea urgentă a unor măsuri care să permită instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională să intervină prompt”, se arată în motivarea din documentul în care se propune completarea unor acte normative din domeniul securității și apărării naționale.

O altă prevedere din proiect este că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani, spune sursa citată.

Situația de criză este definită drept situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială.