GENERAL

Bărbații care au părăsit Ucraina în timpul războiului vor fi verificați la întoarcerea în țară

Bărbații care au părăsit Ucraina la începutul invaziei rusești și care acum se întorc în țară vor fi verificați dacă au avut permis de trecere a frontierei de stat.

Acest lucru a fost anunțat de secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksiy Danilov, la postul de televiziune Rada.

Potrivit acestuia, toți bărbații care au plecat după începerea războiului și se vor întoarce în Ucraina vor trebui să numească punctul prin care au părăsit țara, precum și pe baza căror documente legale. Danilov a menționat că, dacă cetățenii au plecat într-o „călătorie de afaceri”, aceștia vor trebui să prezinte un document separat de polițiștii de frontieră.

„Când cineva se întoarce în țară, vom înțelege clar când a plecat din ea. Sistemul de frontieră funcționează perfect. Toți oamenii care pleacă  peste hotare sunt înregistrați. Acest lucru este valabil atât pentru femei, cât și pentru bărbați”, a spus șeful Consiliului de Securitate și Apărare Națională.

Al doilea val de mobilizare în Forțele Armate ale Ucrainei a început pe 15 martie în Ucraina. Cetățenii cu vârste cuprinse între 18-60 de ani care sunt capabili să îndeplinească serviciul militar, majoritatea bărbați, sunt supuși mobilizării.

Pe 25 februarie, președintele Volodymyr Zelensky a semnat un decret de introducere a mobilizării generale în țară.

În dimineața zilei de 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a lansat un apel de urgență către cetățeni, anunțând decizia de a lansa o „operațiune specială” în Ucraina. După aceea, președintele Volodymyr Zelensky a anunțat impunerea legii marțiale în toată Ucraina.