ACTUALITATELOCAL

BĂRBAT REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU ÎNCĂLCAREA ORDINULUI  DE PROTECȚIE!

politie, catuse, capitv

Ordinul provizoriu de protecție și ordinul de protecție sunt instrumente legislative extrem de eficiente și utile care dau posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei.

 

În cursul zilei de ieri, polițiștii au adus dispus reținerea pentru 24 de ore și încarcerarea unui bărbat care a încălcat ordinul de protecție săvârșind fapte de violență în familie.  

 

La data de 06.02.2024, ora 08.00, o femeie a sesizat telefonic Poliția Orașului Vicovu de Sus, cu privire la faptul că în dimineața de 06.02.2024, a fost amenințată cu acte de violență de către soțul său, acesta încălcând ordinul de protecție emis la data de 05.01.2024 de Judecătoria Rădăuți, prin aceea că, a pătruns în curtea imobilului din sat/com. Straja, a lovit cu palmele geamurile imobilului și a amenințat-o pe soția sa și pe nora sa. Față de imobil, bărbatul are interdicție de a se apropia la o distanță de 100 m pe o perioadă de 12 luni conform hotărârii Judecătoriei Rădăuți.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că în dimineața zilei de 06.02.2024, în jurul orei 07:00 în timp ce femeia de 51 ani, se afla la locuința de domiciliu din com. Straja, împreună cu nora sa și fiica acesteia în varstă de 4 ani, bărbatul de 54 ani, a pătruns în curtea imobilului a bătut cu palma în geamurile imobilului unde au camerele părțile vătămate.

Ulterior, văzând ca nu iese nimeni și nu îi deschide niciuna dintre ele ușa imobilului, acesta le-a adresat înjurii și amenințări cu fapte de violentă. În momentul în care femeia de 51 de ani a observat faptul că bărbatul le adresează înjurii și amenințări cu acte de violență și totodată nu părăsește curtea imobilului a apelat organele de poliție pentru a interveni.

Femeia de 51 de ani a depus plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare și încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție.

S-a intocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii înfracțiunilor de „încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia din măsurile prevăzute la art.38 alin.(1), (4) și (5) lit. a) și b) dispuse prin ordinul de protecție”, faptă prev. și ped. de art. 47 alin.(1) din Legea 217/2003 rep și  „amenințarea”, faptă prev. și ped. de art. 206 alin.(1) din Codul Penal.

Polițiștii din cadrul Poliției oraș Vicovu de Sus au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de bărbatul de 54 de ani din com. Straja, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia din măsurile prevăzute la art.38 alin.(1), (4) și (5) lit. a) și b) dispuse prin ordinul de protecție”, faptă prev. și ped. de art. 47 alin.(1) din Legea 217/2003 rep (2 fapte) și  „amenințarea”, faptă prev. și ped. de art. 206 alin.(1) din Codul Penal (2 fapte).

Totodată, polițiștii au dispus față de bărbatul de 54 de ani luarea măsurii preventive a reținerii pentru o perioadă de 24 ore, fiind încarecerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă IPJ Suceava.

 

Reamintim că poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

 

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

 

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

 

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

 

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

 

Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2024. Sesizați cazurile de violență domestică – Oprește Violența din casa ta!

 

sursa;IPJ Suceava