ACTUALITATEANUNȚBREAKING NEWSLOCAL

BĂRBAT REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU BRACONAJ CINEGETIC

BĂRBAT REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU BRACONAJ CINEGETIC

 

Polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de un bărbat de 45 de ani din comuna Dărmănești, jud. Suceava pentru săvârșirea unei fapte de braconaj. Totodată polițiștii atrag atenția cu privire la consecințele în plan juridic generate de săvârșirea unor astfel de fapte și cu privire la faptul că legislația prevede pedepse cu închisoarea pentru actele de braconaj piscicol sau cinegetic.

 

La data de 30.04.2023, în jurul orei 14:30, polițiștii din cadrul SPR 5 Dărmănești au obținut o informație cu privire la faptul că pe raza com.Dărmănești are loc un act de braconaj cinegetic.

Au fost identificați un bărbat de 45 de ani și o femeie, ambii din sat/com. Dărmănești, jud. Suceava care aveau asupra lor o pungă din plastic iar în interiorul acesteia se aflau mai multe bucăți de carne și un cuțit tip briceag.

În cadrul verificărilor efectuate, bărbatul a relatat că la data de 29.04.2023, s-a deplasat în pădurea din zona comunei Todirești, unde a montat un laț din sârmă cu intenția de a bracona.

La data de 30.04.2023, în jurul orelor 14.00, acesta a mers să verifice capcana și a constatat că în acel laț a fost prinsă o căprioară care a decedat, iar leșul căprioarei a fost tranșat de către acesta cu cuțitul tip briceag, fiind ajutat de către femeia care îl însoțea.

La fața locului s-a deplasat  și o echipă din cadrul Serviciului Arme Explozivi Substanțe Periculoase – IPJ Suceava, fiind continuate activitățile de urmărire penală.

În cauză  s-a întocmit dosar de urmărire penală pentru  comiterea infracțiunii  de braconaj,  faptă  prevăzută şi pedepsită de art.  42 alin. 1 , lit.  c ,  d și l din Legea 407/2006, în variantele:  tentativa de a practica sau practicarea vânătorii fără a fi înscris în autorizaţia de vânătoare individuală sau colectivă eliberată în condiţiile legii de gestionar, pentru fondul cinegetic respectiv”;”practicarea vânătorii cu laţuri, ogari sau metişi de ogari;”vânarea în afara perioadelor legale de vânătoare la specia respectivă, conform anexei nr. 1 şi prevederilor art. 36 sau aprobării date pentru speciile din anexa nr. 2.

Exemplarul de căprior identificat și ridicat, precum și carnea de vânat  identificată  asupra bărbatului de 45 de ani au  fost  depuse la sediul DSVASA Suceava, în vederea efectuării  examinării  anatomopatologice.

Cu ocazia efectuării  cercetării  locului  faptei  au fost  ridicate mai multe bunuri  de interes în cauză,  printre care și  capcana tip laț folosită la comiterea infracțiunii, precum și probe biologice ce urmează  a fi  supuse unor examinări  în condiții de laborator.

În urma probatoriului administrat, organele de cercetare penală  ale poliției judiciare din cadrul SAESP – IPJ Suceava, au dispus continuarea urmăririi  penale față de suspectul de 45 de ani, fiind dispusă reținerea preventivă a acestuia pentru  o perioadă  de 24 de ore, bărbatul fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava .

În cauză  sunt continuate cercetările în vederea probării  întregii  activități  infracționale.

Polițiștii atrag atenția asupra faptului că infracțiunile de braconaj se pedepsesc cu închisoarea.