În ultima vreme, experții au speculat că țările vor adopta în curând Bitcoin ca monedă de rezervă. Cu toate acestea, vorbind la o întâlnire, șeful Băncii Naționale a Elveției (SNB) a declarat că activul nu se încadrează în prezent în prevederile unei monede de rezervă.
„Nu credem că bitcoin îndeplinește cerințele unei monede de rezervă”
Potrivit unui raport Reuters, președintele SNB, Thomas Jordan, a declarat că banca centrală nu consideră că Bitcoin este o opțiune bună ca monedă de rezervă. Oficialul a declarat acest lucru în timpul reuniunii anuale a organizației, care a avut loc vineri.
Jordan a dezvăluit că achiziționarea de Bitcoin nu a fost o problemă pentru banca centrală. El a dezvăluit că banca ar putea obține expunere la activul digital direct sau indirect. Oficialul a precizat că, în cazul în care vine momentul în care banca consideră necesar să adauge activul digital la bilanțurile sale, poate face acest lucru rapid. Cu toate acestea, a adăugat Jordan:
„Dar, din perspectiva actuală, nu credem că bitcoin îndeplinește cerințele privind rezervele valutare, motiv pentru care am decis până acum să nu avem bitcoin în bilanțul nostru.”
Nu este un secret că adepții Bitcoin văd în acest activ o mare rezervă de valoare. Este un argument pe care evanghelistul Bitcoin Michael Saylor l-a susținut în repetate rânduri. Pe măsură ce economiile globale se confruntă cu amenințarea inflației în creștere și a unei posibile recesiuni, susținători precum Saylor cred că Bitcoin este singura alternativă pentru persoanele care doresc să-și conserve averea.
Având în vedere tensiunile geopolitice din Europa de Est și faptul că Rusia lui Putin amenință baza dolarului solicitând plăți pentru gazul rusesc în ruble, experții speculează că am putea vedea țări adoptând activul digital numărul unu după capitalizarea de piață ca monedă de rezervă, dacă dolarul este înlocuit ca monedă de rezervă globală. Cu toate acestea, în timp ce susținătorii Bitcoin sunt încântați de această perspectivă, activul criptografic continuă să se tranzacționeze ca un activ de risc în loc de un depozit de valoare precum aurul.
Adopția criptogramei în Elveția
În ciuda declarațiilor șefului băncii centrale, Elveția rămâne una dintre cele mai prietenoase destinații cripto, ocupând locul 5 în cea mai recentă evaluare a Coincub. În februarie 2021, țara a adoptat legea cripto care oferă reglementări cuprinzătoare pentru piața în curs de dezvoltare, atrăgând mai multe companii și investitori.
Finma, autoritățile de reglementare atribuite pieței incipiente, este, de asemenea, cunoscută pentru faptul că este întotdeauna gata să comunice în mod clar și deschis cu participanții la piață. Prin urmare, țara, cunoscută mai ales pentru sistemul său bancar foarte confidențial și profesionist, pare să se fi adaptat destul de bine la piața digitală și este pe cale să devină un centru cripto.
În special, orașul canton Lugano din țară a adoptat deja Bitcoin ca mijloc de plată legal. Bitcoin a scăzut cu 0,38% în ultimele 24 de ore, tranzacționându-se în continuare în jurul valorii de 38,9 mii de dolari, departe de maximul istoric din noiembrie 2021 de 69 mii de dolari.