POLITIC

Bălan vrea de la ministrul Agriculturii: Măsuri urgente cu privire la stabilizarea prețurilor pentru produsele agro-alimentare

Deputatul PNL Ioan Bălan vrea de la ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuț CHESNOIU măsuri urgente cu privire la stabilizarea prețurilor pentru produsele agro-alimentare.

,,România posedă un potențial agricol deosebit, producția internă fiind superioară cantităților necesare pentru consumul intern. Cu toate acestea, într-o piață liberă se stabilesc conexiuni, parteneriate și colaborări comerciale între producători și distribuitori, care nu garantează faptul că produsele agricole românești ajung exclusiv pe piața românescă. Apreciez faptul că, în contextul evenimentelor politico-militare din Ucraina și al deciziei statului vecin de a sista exporturile de produse agricole, ați afirmat public că România are un stoc de cereale suficient pentru morărit și panificație, mesaj care trebuie să elimine orice formă de neliniște în rândul românilor cu privire la potențiale probleme de aprovizionare cu produse alimentare. Cu toate acestea, cunoașteți foarte bine faptul că relațiile comerciale ale României cu Ucraina implicau și alte dimensiuni ale sectorului agricol, nu numai cerealier, incluzând și livrarea de îngrășăminte chimice destinate culturilor agricole din țara noastră,, arata Bălan.

Ce sustine parlamnetarul:

În scopul de a avea o gestiune eficientă a stocurilor de produse agro-alimentare în România și de a sprijini fermierii să obțină producții bune în anul 2022, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:

  • Având în vedere faptul că, potrivit declarațiilor domniei voastre, la nivelul Ministerului agriculturii și dezvoltării rurale sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situaţia stocurilor de cereale din depozitele autorizate şi din zonele de comercializare, vă rog să precizați dacă aveți în vedere să demarați cât mai rapid și o evaluare zilnică și pentru alte produse agro-alimentare, ca de pildă: legume, fructe, uleiuri vegetale, produse lactate, efective din zootehnie etc?
  • Vă rog să precizați dacă aveți în vedere să demarați discuții cu asociațiile importatorilor și distribuitorilor de produse alimentare, pentru a asigura un flux de produse constant, neîntrerupt, dimensionat la nivelul cererii din piața românească?
  • Având în vedere sistarea producției la Combinatul de la Azomureș și imposibilitatea realizării de importuri din Ucraina, vă rog să precizați ce măsuri aveți în vedere pentru a sprijini fermierii să poată achiziționa la prețuri rezonabile și administra îngrășăminte chimice culturilor din anul 2022?