POLITIC

Bălan vrea de la Grindeanu: Precizări privind modernizarea punctelor de frontieră cu Ucraina pentru transportul de marfă – noul instrument financiar al U.E.

Deputatul PNL Ioan Bălan vrea de la ministrul Transporturilor, Precizări privind modernizarea punctelor de frontieră cu Ucraina pentru transportul de marfă – noul instrument financiar al U.E.  

Palralemtarul liberal a solicitat de la ministrul Sorin Grindeanu printr-un document depus la Camera Deputaților clarificări vizând modernizarea acestora.

 Va prezenatm integral documentul:

 

Către: Ministrul transporturilor și infrastructurii

Domnului Sorin Mihai GRINDEANU

De la: Deputat PNL

Ioan BALAN

Obiectul întrebării: Precizări privind modernizarea punctelor de frontieră cu Ucraina pentru transportul de marfă – noul instrument financiar al U.E.  

 

          Stimate domnule ministru,

Punctele de trecere a frontierei de stat a României cu Ucraina au contribuit atât la tranzitul a milioane de refugiați ucraineni, cât și la transportul de mărfuri (cereale, în principal). Mai mult decât atât, la Suceava a fost constituit și funcționează centrul umanitar european (hub umanitar), care a facilitat deja mai multe transporturi umanitare către poporul ucrainean.

Recent, potrivit informațiilor prezentate în spațiul public de către comisarul european pentru transporturi, doamna Adina Vălean, Comisia Europeană a identificat și pus la dispoziția statelor de frontieră cu Ucraina un buget de 250 de milioane de euro, sub formă de granturi, care poate fi accesat foarte repede, pentru modernizarea punctelor de frontieră și pentru echipamente de transfer al grânelor pe calea ferată. În condițiile în care punctele de frontieră situate la nivelul județului Suceava și-au atins maximum de capacitate, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:

  • Când intenționați să transmiteți cererile de finanțare pentru realizarea de investiții în punctele de frontieră ale României cu Ucraina?
  • Ce tip de investiții anticipați și ce valoare vor avea lucrările de modernizarea și extindere a capacității infrastructurii (feroviară/rutieră) din punctele de frontieră din județul Suceava?
  • În ultimii ani, Consiliul Județean Suceava și administrațiile publice locale din județul Suceava au depus eforturi semnificative pentru îmbunătățirea stării drumurilor județene/orășenești/comunale. Traficul greu de marfă afectează, fără îndoială, starea acestor drumuri. Veți susține ca, din fonduri externe nerambursabile și din alte axe de finanțare disponibile la nivelul Uniunii Europene (de ex. CEF – Connecting Europe Facility), C.J. Suceava, administrațiile locale și Direcția Regională de drumuri și poduri să obțină finanțări pentru lucrări de mentenanță la drumurile afectate de tranzitul de mărfuri?

 

Solicit formularea răspunsului în scris.

Vă asigur de înalta mea apreciere,

Ioan BALAN

Deputat PNL