BREAKING NEWSPOLITIC

Bălan: Sprijinul României pentru Ucraina este consistent și multidimensional

Deputatul PNL Ioan Balan a avut zilele trecute o întrevedere cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor. La discutii au fost prezenți și alți parlamentari.
Va prezentăm declarația deputatului Ioan Bălan după întâlnirea la nivel înalt:
: În calitate de Președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, din Parlamentul României, am avut o întrevedere cu domnul Paul Grod, Președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, alături de domnul deputat Laurențiu Dan Leureanu, Președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, din cadrul Camerei Deputaților și de domnul deputat Nicolae-Miroslav Petrețchi, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România.
Mi-am exprimat aprecierea pentru spiritul de sacrificiu al poporului ucrainean, victimă a agresiunii ruse și a atrocităților comise de forțele armate ruse. România condamnă agresiunea rusă și sprijină fără echivoc independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, sens în care vom fi alături până la obținerea victoriei de către țara vecină.
În cadrul discuțiilor a fost punctat sprijinul umanitar acordat populației civile ucrainene.
Am subliniat faptul că România trebuie să contribuie la procesul de reconstrucție al Ucrainei, prin implicarea în proiecte concrete în care să participe și societăți comerciale românești, concomitent cu faptul că ne dorim să jucăm un rol de platformă industrială și logistică. Acest interes a fost exprimat atât în cadrul întâlnirii de ieri, cât și în cadrul Conferinței privind reconstrucția Ucrainei de la Londra, din 20 iunie 2023.
Sprijinul României pentru Ucraina este consistent și multidimensional, dat fiind faptul că, încă din primele ore ale războiului, țara noastră a acordat sprijin umanitar, atât prin autorități, cât și prin societatea civilă.
În ceea ce priveşte subiectul drepturilor cetățenilor aparţinând minorităţii române din Ucraina, am reamintit poziţia fermă a României pe acest subiect.
Am cerut deschidere şi implicare din partea autorităţilor ucrainene – aşa cum facem și noi în România.
Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură persoanele aparţinând minorităţii ucrainene din România.
Referitor la problema aşa-numitei limbi «moldoveneşti» am reamintit că Republica Moldova a adoptat recent un act normativ prin care recunoaşte limba oficială ca limba română. În consecință și moldoveni vorbesc limba română.
Consider că relațiile româno-ucrainene se vor accentua, iar pe principiul reciprocității acestea vor căpăta o importanță deosebită pentru ambele țări.