GENERAL

Bălan: Prelungirea termenelor de implementare a proiectelor de investiții finanțate din fondurile aferente cadrului financiar 2014-2020

Deputatul PNL, Ioan Bălan către ministrul Investițiilor. Documentul prin care  a solicitat astăzi, detalii: 

 

 

Către: Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Domnului Adrian CÂCIU

De la: Deputat PNL

Ioan BALAN

Obiectul întrebării: Prelungirea termenelor de implementare a proiectelor de investiții finanțate din fondurile aferente cadrului financiar 2014-2020  

 

          Stimate domnule ministru,

Este de apreciat faptul că România va reuși, până la finalul acestui an, să ajungă la un grad efectiv de absorbție a fondurilor externe nerambursabile de peste 90%. Este în beneficiul României faptul că se fac eforturi pentru finanțarea cu prioritate a proiectelor care avansează cu mai multă viteză, pentru a crește rata de succes în utilizarea resurselor financiare europene.

Cu toate acestea, cadrul financiar multianual 2014-2020 s-a suprapus peste un context marcat de multiple crize: pandemia Covid-19, criza produselor energetice, criza inflaționistă și blocajele comerciale determinate de agresiunea rusă din vecinătatea României. Aceste evenimente imprevizibile au afectat buna desfășurare a unor proiecte demarate și finanțate din fonduri europene nerambursabile, motiv pentru care ar fi deosebit de benefică pentru țara noastră o extindere a termenelor de finalizare a proiectelor până la finalul anului 2024.

Cunoscând faptul că și domnia voastră susțineți o extindere a termenelor de finalizare a proiectelor finanțate prin cadrul financiar multianual 2014-2020, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:

  • Pentru câte proiecte mari de investiții din Regiunea Nord-Est există riscul real de nu putea să fie finalizate până la data de 31 decembrie 2023?
  • Care este stadiul negocierilor cu structurile de specialitate ale Comisiei Europene pentru a obține o prelungire (n+4) pentru sumele aferente cadrului financiar 2014-2020?
  • Care este valoarea finanțărilor fazate pentru următorul cadru financiar pentru marile lucrări de infrastructură din Moldova (Autostrada Moldovei, Autostrada Unirii sau Autostrada Nordului)?

 

Solicit formularea răspunsului în scris.

 

Vă asigur de înalta mea apreciere,

Ioan BALAN

Deputat PNL