BREAKING NEWSPOLITICULTIMA ORĂ

Balan: Necesitatea realizării unor operațiuni de toaletare și de tăiere de igienă a arborilor situați pe marginea drumurilor publice

Deputatul PNL Ioan Bălan sustine  ,,Necesitatea realizării unor operațiuni de toaletare și de tăiere de igienă a arborilor situați pe marginea drumurilor publice.

Parlamentarul arata într-un document inregistrat la Camera Deputaților ca astfel de operatiuni trebuie realizate atat de Romsilva si CNAIR si administratiile județene. 

Document:

 Către: Ministrul mediului, apelor și pădurilor

Domnului Barna TÁNCZOS

În atenția: Regiei Națională a Pădurilor – Romsilva

De la: Deputat PNL

Ioan BALAN

Obiectul întrebării: Necesitatea realizării unor operațiuni de toaletare și de tăiere de igienă a arborilor situați pe marginea drumurilor publice

 

          Stimate domnule ministru,

Județul Suceava se bucură de o bogăție naturală deosebită, în special prin fondul forestier, relieful variat și biodiversitatea bine conservată, motiv pentru care este apreciat ca un pol important al turismului din România. În același timp, o parte importantă a drumurilor naționale și județene traversează trasee montane și zone împădurite, care, pe lângă frumusețea deosebită, determină și unele provocări pentru conducătorii auto și pentru administratorii drumurilor respective.

Astfel, în absența efectuării unor operațiuni periodice de igienă și toaletare a arborilor situați pe marginea drumurilor, ori de câte ori se produc fenomene meteorologice deosebite, viața și sănătatea conducătorilor auto este pusă în pericol, din cauza căderii arborilor bătrâni sau afectați de diferite boli sau din cauza căderii unor crengi. Spre exemplu, primul strat de zăpadă care s-a depus în luna noiembrie 2022 a doborât deja un număr important de arbori, deși stratul de zăpadă nu a fost consistent și nici temperaturile nu au fost foarte scăzute. Pentru a proteja viața și sănătatea persoanele care se deplasează în județul Suceava, dar și pentru a evita ca sub argumentul igienizării fondului forestier să fie tăiați arbori sănătoși, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:

  • Chiar dacă anotimpul rece este pe cale să se instaleze în toată țara, aveți în vedere ca, cel puțin la nivelul drumurilor naționale și județene, să dispuneți Romsilva să efectueze operațiuni de igienizarea a arborilor situați în imediata apropriere a spațiului carosabil?
  • Aveți în vedere să impuneți ca, periodic, Romsilva, precum și alți proprietari ai fondului forestier din proximitatea drumurilor publice să execute operațiuni specifice de toaletare/igienizare a arborilor care reprezintă factori de risc pentru oameni?

 

Solicit formularea răspunsului în scris.

Vă asigur de înalta mea apreciere,

Ioan BALAN

Deputat PNL