POLITIC

Bălan: Exploatarea gazelor din Marea Neagră ne va aduce liniștea energetică de care avem nevoie!”

Declaratia politica a deputatului PNL Ioan Bălan, inregistrata astazi, la Camera Deputatilor pe care v-o prezentăm integral:

”Exploatarea gazelor din Marea Neagră ne va aduce liniștea energetică de care avem nevoie!”

12 aprilie 2022

 

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

O vorbă veche și înțeleaptă românească ne spune că e bine să-ți faci iarna car și vara sanie. Așadar, provocările energetice pe care le-am traversat iarna aceasta ar trebui să fie o lecție pentru noi toți că sezoanele reci viitoare vor trebui pregătite din timp, cu multă înțelepciune, astfel încât să nu ne mai confruntăm cu o criză a stocurilor de energie sau cu o creștere înfiorătoare a valorii facturilor la utilități.

Apreciez foarte mult faptul că actualul Guvern condus de domnul Nicolae Ciucă a elaborat și adoptat deja mai multe acte normative care să protejeze populația și firmele românești până la sfârșitul iernii viitoare. Apreciez și măsurile sociale luate în aceste zile, care vor sprijini populația să treacă mai ușor prin această creștere amețitoare a prețurilor. De asemenea, văd într-o notă pozitivă toate eforturile investiționale ale Guvernului Ciucă pe linia creșterii investițiilor în producția națională de energie electrică, în domeniul creșterii eficienței energetice și al măsurilor de sprijin pentru mediul privat și gospodării. Așadar, avem certitudinea unor măsuri deja luate și altele care se vor concretiza în scurt timp.

Stimați colegi,

Guvernul are nevoie de ajutorul Parlamentului pentru a completa setul de măsuri pentru asigurarea independeței energetice a României. Țara noastră are resurse importante de gaze naturale în perimetru Mării Negre, care pot fi exploatate și utilizate de români. Din păcate, legislația adoptată în urmă cu mai mulți ani împiedică gazul românesc să ajungă în gospodăriile românilor și la firmele românești. Vreau să vă spun că programul liberal de a duce încălzirea pe gaze în casele românilor, demarat la Moara, în județul Suceava, nu bate pasul pe loc. Recent, numai prin Programul ”Anghel Saligny” s-au aprobat 11 proiecte pentru aducțiuni de gaze în 30 de localități din județul Suceava. Suntem cu toții conștienți că oamenii așteaptă în casele lor această sursă de încălzire modernă, însă toți își doresc să își poată permite să plătească facturile.

Stimați colegi,

Românii așteaptă din partea actualei clase politice soluția pentru a scăpa de dependența energetică din exterior și pentru prețuri mai mici. Am aflat cu satisfacție vestea că săptămâna aceasta, liderii actualei coaliții de guvernare vor semna și înainta Parlamentului proiectul de lege care să permită României să exploateze în cel mai scurt timp gazele naturale din Marea Neagră. Ar fi pentru țara noastră o realizare istorică, pentru români o garanție că iernile viitoare vor avea căldură mai ieftină în locuințe, iar pentru firmele românești că vor avea un avantaj de competitivitate pe piața românească și la export.

 

Vă mulțumesc,                            

Ioan BALAN, 

Deputat PNL