POLITIC

Bălan catre Daea: Identificarea de măsuri de sprijin pentru comercializarea și depozitarea fructelor în județul Suceava

Deputatul PNL, Ioan Bălan vrea de la ministrul Agriculturii Petre Daea identificarea de măsuri pentru comercializarea si depozitarea frutelor în județul Suceava.

 

Ce spune parlamentarul intr-un document oficial inregistrat la Camera Deputaților:

 

Către: Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Domnului Petre DAEA

De la: Deputat PNL

Ioan BALAN

Obiectul întrebării: Identificarea de măsuri de sprijin pentru comercializarea și depozitarea fructelor în județul Suceava

 

          Stimate domnule ministru,

Pomicultorii suceveni depun eforturi deosebite pentru a obține în fiecare an recolte mai mari și de o calitate superioară. Chiar și în anul 2022, când condițiile meteorologice au fost nefavorabile, fermierii suceveni au reușit să producă fructe în cantități importante pe care, din păcate, nu le pot nici depozita în cele mai bune condiții și nici nu le pot valorifica la un preț care să le permită să acopere cheltuielile deja efectuate. Din cauză că piața românească este inundată de fructe din import, mai ieftine și nu mai bune (gust/calitate), fermierii suceveni sunt în imposibilitatea de a valorifica rodul muncii lor.

Cu speranța că veți identifica cele mai bune măsuri de sprijin pentru pomicultorii din Suceava și din alte județe ale țării unde fermierii se străduiesc să producă fructe de calitate, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:

  • Aveți în vedere să propuneți Consiliului Concurenței o investigație privind concurența mai puțin loială pe care o fac unele state care exportă fructe și legume în România, de cele mai multe ori la prețuri sub costul de producție (dumping)?
  • Ce forme urgente de sprijin aveți în vedere pentru pomicultorii din Suceava, în condițiile în care, în lipsa unor spații de depozitare adecvate, venirea anotimpului rece și a temperaturilor scăzute poate conduce la distrugerea producției din acest an?

 

Solicit formularea răspunsului în scris.

Vă asigur de înalta mea apreciere,

Ioan BALAN

Deputat PNL