BREAKING NEWSPOLITIC

Bălan catre CÂCIU: Mecanisme de cofinanțare pentru proiectele finanțate din următorul cadru financiar multianual 2021-2027

Deputatul PNL Ioan Bălan vrea să afle de la ministrul Adrian Câciu  ,,Mecanismele de cofinanțare pentru proiectele finanțate din următorul cadru financiar multianual 2021-2027,,.

Parlamentarul a depus un documnet oficial la Grupul Parlamentar al Partidului Naţional Liberal in care cere detalii:

Va prezentăm intelgral textul documentului:

 

Către: Ministrul investițiilor și proiectelor europene

Domnului Adrian CÂCIU

De la: Deputat PNL

Ioan BALAN

Obiectul întrebării: Mecanisme de cofinanțare pentru proiectele finanțate din următorul cadru financiar multianual 2021-2027

 

          Stimate domnule ministru,

Există toate premisele ca anul 2023 să reprezinte anul cu cea mai mare valoare a rambursărilor efectuate de Comisia Europeană în contul proiectelor de investiții derulate de România prin intermediul fondurilor de coeziune și prin Planul Național de Redresare și Reziliență. De asemenea, după finalizarea celei mai însemnate părți a procedurilor naționale, există toate motivele de optimism pentru demararea proiectelor care vor fi finanțate din fondurile nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2021-2027.

Nu pot să ascund deosebita satisfacție legată de faptul că Programul Regional Nord-Est 2021-2027 beneficiază de o alocare semnificativă, de peste 1,75 miliarde euro. În același timp, raportat la acest volum de finanțare, în forma adoptată de Comisia Europeană, Programul Regional Nord-Est 2021-2027 prevede o cofinanțare națională necesară de peste 82,8 milioane de euro. Având în vedere experiențele anterioare în care imposibilitatea asigurării cotelor de cofinanțare națională a pus în pericol implementarea unor proiecte de investiții de anvergură și luând în considerare că obiectivul nostru este de a utiliza în integralitate fondurile nerambursabile disponibile, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:

  • Vă rog să precizați dacă ați elaborat sau aveți în vedere să propuneți în perioada imediat următoare un mecanism rapid și nebirocratic pentru asigurarea cotelor de cofinanțare pentru fondurile de coeziune aferente cadrului financiar multianual 2021-2027?
  • Dat fiind faptul că majoritatea autoritățile administrației publice locale din Regiunea de Nord-Est nu dispun, din venituri proprii, de resurse financiare pentru cofinanțare, vă rog să precizați ce soluții anticipați în această situație, pentru a maximiza șansa primăriilor din această regiune de dezvoltare să implementeze proiecte de investiții.

 

Solicit formularea răspunsului în scris.

 

Vă asigur de înalta mea apreciere,

Ioan BALAN

Deputat PNL