Ciclonul care se îndreaptă spre România face ravagii în mai multe țări din Europa. Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, a explicat ce ne aşteaptă în perioada următoare.Jumătate de Europa este sub avertizare de vreme severă, vânt de peste 120km/h și ploi extrem de abundente.
Meteorologii au emis un cod roșu în regiunea Emilia-Romagna şi Cod portocaliu în mai multe regiuni din Italia. Meteorologii avertizează că Italia trebuie să pregătească pentru 7 zile de vreme severă. Croația este la un pas de stare de urgență. Mai multe râuri și-au dublat nivelul în 48 de ore și au trecut de 5m.
Râurile au inundat casele, drumurile și clădirile publice. Circulația este îndreptată pe mai multe drumuri din cauza inundațiilor și a riscului de alunecări de teren.
În Bosnia au avut loc inundații și alunecări de teren. De asemenea, mai multe râuri au ieșit din matcă, în timp ce alunecările de teren și inundațiile bruște au împiedicat traficul pe mai multe drumuri.
ANM, prognoza meteo: Cum va fi vremea în România
În România, meteorologii au emis o atenționare de cod galben pentru sud-vestul României, însă ea va ajunge în toată țara.
Sunt aşteptate cantități mari de precipitații, vor avea loc furtuni, descărcări electrice, vânt puternic, dar și căderi de grindină la atitudini mari. Intensificările de vânt vor depăși 70-90km/h în restul țării, intensificările fiind la cote mai joase. Temperaturile revin la normal spre finalul săptămânii, când vom înregistra 18-24 de grade.
Ciclonul aduce în România furtuni cu grindină, vânt şi ploi puternice
Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, a explicat cât de serioasă este situaţia în Europa şi la ce să ne așteptăm în perioada următoare.
„Vorbim despre un ciclon care s-a dezvoltat în Marea Mediterană. Este activ cu precădere deasupra Italiei și zonei Mării Adriatice. Își extinde însă influența deasupra celei mai mari părți a Peninsulei Balcanice, spre Europa Centrală, chiar înspre partea de sud a Poloniei și Germaniei.
Cu atât mai mult activitatea este intensă cu cât sistemul frontal al acestui ciclon are o legătură înspre un alt ciclon care evoluează în partea de nord-est a continentului, deasupra Mării Baltice, a Țărilor Baltice.
De aceea foarte multe țări europene au în acest moment și vor avea și mâine avertizări cod galben și portocaliu și un cod roșu în unele zone ale Italiei și Sloveniei. Toate manifestările de instabilitate mai ales în cantități importante de apă acumulate în special în zona Italiei și în partea de vest a Peninsulei Balcanice, deci în preajma Mării Adriatice și sigur că suntem afectați și noi, însă ne situăm la periferia estică a acestui sistem depresionar, de aceea mai afectată este jumătatea de vest a teritoriului țării noastre, cu atenționarea cod galben care a intrat în vigoare pentru Oltenia și partea de sud-vest a Munteniei, zone unde așteptăm ca în intervale scurte de timp, pentru că este și instabilitate, dar și prin cumulare.
Va ploua destul de mult timp, până mâine seară, să se adune și cantități care să depășească 35-40l/m² probabil cantități-le cele mai importante vor fi în zona montană și submontană a Olteniei, de aceea acolo este în vigoare și un cod galben hidrologic vizând bazinele râurilor din acea zonă. Sigur urmărim ce se va întâmpla în zilele viitoare, dar acum perspectiva este ca acest ciclon să evolueze cu forța sa cea mai mare, fenomenele cele mai importante în același loc.
Deci este un sistem care nu are practic o deplasare înspre țara noastră, ci mai degrabă în regiunea cu presiune scăzută, se extinde, va continua să se extindă deasupra jumătății de est a bazinului Mării Mediterane și în țările sud-estice, dar pe de altă parte există și tendința de a crește presiunea treptat dinspre nord înspre regiunile țării noastre, cel puțin, și atunci să avem mai puțin fenomene severe pe arii extinse, dar în zilele următoare să așteptăm să avem fenomene de instabilitate, deci pe fondul temperaturilor ridicate care însă vor avea unele variații de la 1 zi la alta. De exemplu, mâine, pe partea de sud vom resimți o ușoară scădere a temperaturilor, după care acestea vor crește din nou.
ANM, prognoza meteo: Temperaturile ridicate se asociază cu fenomene de instabilitate
Pe ansamblu, vor fi până spre jumătatea săptămânii viitoare între 22 și 27 grade în general sigur putând fi și perioade cu temperaturi mai ridicate, mai ales în partea de sud a teritoriului. Aceste temperaturi ridicate de început de vară sigur că aduc manifestări de instabilitate. Le vom avea mai ales în zonele de deal și de munte. Nu vor lipsi însă niciuna din regiunile țării. (…)
Temperaturile ridicate se asociază cu fenomene de instabilitate, ceea ce înseamnă că aversele pot avea și caracter torențial. Așteptăm să apară și grindina, intensificări de scurtă durată ale vântului, fenomene însă care ca intensitate maximă vor fi pe arii restrânse.
Intrăm în acea perioadă din an în care, pe lângă avertizările generale, trebuie să fim atenți și la avertizările pentru fenomene severe imediate, acele avertizări la care atunci când culoarea este portocaliu sau roșu, ne sună sistemul RO-Alert și trebuie să luăm în cu cea mai mare seriozitate acest gen de eventuale apeluri”, a spus Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, la Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.