SPORT

Avem cu ce ne mândri. Şase canotori suceveni au câștigat în acest week-end medalii de aur la Campionatul European din Ungaria

România a cucerit în premieră o medalie de aur în proba masculină de dublu vâsle la Campionatele Europene de canotaj, duminică, la Szeged (Ungaria), prin Andrei-Sebastian Cornea, de loc din Broșteni, și Marian Enache. Suceveanul Andrei Cornea se alătură astfel Gianinei van Groningen și Ionelei Cozmiuc, sportivele din județul nostru care au obținut și ele sâmbătă aurul european la aceeași probă, categorie ușoară, precum și Magdalenei Rusu, Roxanei Anghel și Mariei Lehaci, sucevencele din echipa probei-regină a canotajului, cea de 8+1, care tot duminică au obținut aurul european. Roxana Anghel, din Câmpulung Moldo­venesc, a fost vedeta zilei de ieri, obținând două medalii de aur, la dublu rame și la proba 8+1 feminin.

România a încheiat pe locul secund în clasamentul final al Campionatelor Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria), cu opt medalii, patru de aur, două de argint şi două de bronz, fiind devansată de Marea Britanie (8-1-1), dar terminând înaintea Italiei (2-3-3), a Norvegiei (2-0-1), a Germaniei (2-5-1) etc.

Sâmbătă, România a obţinut trei medalii, una de aur, una de argint şi una de bronz. Aurul tricolorelor a fost obţinut la dublu vâsle, categorie uşoară (Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc), argintul a fost câştigat la patru rame feminin (Mădălina Bereş, Maria Lehaci, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş), iar bronzul la 8+1 masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Ciprian Tudosă, Constantin Adam, Mugurel Vasile Semciuc, Florin Arteni, Sergiu Bejan, Ştefan Berariu, Florin Lehaci, Adrian Munteanu).

Duminică, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel au cucerit aurul la dublu rame feminin, Andrei-Sebastian Cornea şi Marian Enache s-au impus la dublu vâsle masculin, a treia medalie de aur fiind obţinută la 8+1 feminin (Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria-Ştefania Petreanu), Florin Arteni şi Florin Lehaci au luat argint la dublu rame masculin, iar Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au obţinut bronzul la dublu vâsle feminin.

România a calificat 12 echipaje în finalele pentru medalii din cele 13 pe care le-a deplasare a Szeged.

La ediţia 2023 a Campionatelor Europene, desfăşurată la Bled (Slovenia), România a câştigat şase medalii, dintre care cinci de aur şi una de argint.