SPORT

Avem cu ce ne mândri/ 22 de canotori suceveni la Jocurile Olimpice de la Paris

Aceștia au fost prezentați oficial, luni seară, la Snagov, în cadrul evenimentului “Ready for Olympics”. La Paris, canotorii suceveni vor lua startul în 12 probe de concurs

Complexul Sportiv Național “Elisabeta Lipă” din Snagov a găzduit, în luni seară, evenimentul “Ready for Olympics”, în cadrul căruia a fost prezentat oficial lotul olimpic de canotaj al României pentru JO 2024, care vor debuta pe 26 iulie.

Grosul lotului este dat de județul Suceava, care are 22 de reprezentanți dintr-un total de 49 de canotori selecționați pentru Paris.

Astfel, lista este deschisă de campioana olimpică en-titre Ancuța Bodnar și continuă cu Geanina Van Groningen, Ionela Cozmiuc, Mădălina Moroșan, Emanuela Ciotău, Alexandra Ungureanu, Maria Lehaci, Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Andrei Cornea, Leontin Nuțescu, Ioan Prundeanu, Florin Arteni, Ştefan Berariu, Andrei Mândrilă, Mihăiță Țigănescu, Ciprian Tudosă, Sergiu Bejan, Bogdan Baitoc, Marius Cozmiuc, Florin Lehaci și Alexandru Ciobică.

Soții Cozmiuc vor fi portdrapelul României la festivitatea de deschidere

Ionela Cozmiuc, portdrapel al României la JO de la Paris, alături de soțul său, Marius, a afirmat că este mândră de această nominalizare.”Suntem conștienți că datorită performanțelor noastre am fost desemnați port drapel. Mulțumim Comitetului Olimpic și Sportiv Român pentru această onoare. Cuvintele ar fi foarte puține și sărace în a descrie ceea ce simțim. Suntem mândri, bucuroși și cred că reprezentăm atât Federația Română de Canotaj, cât și întreaga delegație a României. În același timp suntem și foarte modești, ne dorim să strălucim acolo și să vă bucurăm pe toți”, a afirmat Ionela Cozmiuc.

Marius Cozmiuc s-a arătat, de asemenea, încrezător că echipa din care face parte va obține cele mai multe medalii olimpice: “Sunt bucuros și fericit că fac parte din cea mai frumoasă echipă, echipa de canotaj a României. și cu siguranță după Paris vom fi și cea mai strălucitoare echipă”.

Ciprian Tudosă: “Vom avea curse memorabile la Paris”

Vicecampion olimpic la ediția precedentă de la Tokyo, suceveanul Ciprian Tudosă s-a arătat la fel de încrezător în rezultatele canotorilor români. “Avem de mulțumit multor persoane, pentru că suntem o echipă mare. Performanțele sunt greu de obținut de aceea avem nevoie de susținere. Acum eu mă consider a fi experiența din barcă. Mă bucur de antrenamentele pe care le facem, de faptul că timpii parcă sunt uneori ireali, acele procente de 100% care păreau imposibile acum parcă nu sunt mulțumitoare. Suntem foarte pregătiți pentru Paris chiar mai pregătiți decât la Tokyo, mult mai pregătiți consider eu. Mare parte din noi suntem foarte tineri și cu siguranță la Paris vom face curse memorabile. Ne-am antrenat să fim cei mai rapizi și sperăm ca acolo toată munca noastră să fie încununată cu cele mai strălucitoare medalii”, a afirmat Tudosă.

 Magdalena Rusu, la prezentare: “Observați noua forță și noua istorie a canotajului românesc”

La rândul său, canotoarea suceveană Magdalena Rusu a promis și ea că echipa din care face parte va scrie istorie la Paris: “Suntem o echipă foarte bine antrenată, foarte bine motivată. Noi pe apă nu suntem doar o familie, suntem competitori unii cu alții. Suntem atât de răi cu noi, încât mă bucur foarte mult că aceste procentaje trec de 100% și că plecăm la Paris foarte încrezători. Vreau să vă transmit să ne susțineți pentru că trebuie să observați noua forță și noua istorie a canotajului românesc”.

 Antonio Colamonici “Pentru mulți sportivi la Paris va fi iadul, noi ne vom distra”

Antrenorul coordonator al loturilor naționale de canotaj ale României, Antonio Colamonici, a afirmat că la Paris mulți competitori se vor confrunta cu “iadul”, precizând că avantajul elevilor săi este acela că se vor “distra” la competiția supremă.
“Ca să construim această mare echipă, noi am făcut ceva ce alții nu au făcut. Toată lumea vrea să câștige, pentru că atunci când mergi la o competiție toată lumea vrea să câștige. Toți sunt pregătiți, toți sunt antrenați. Toți vor să dea maximum pentru a atinge punctul cel mai înalt, dar noi suntem mai buni decât ceilalți, pentru că nu suntem ca ceilalți, noi ne distrăm. Pentru că în următoarele două săptămâni, pentru mulți sportivi va fi iadul acolo. Nu vor dormi, vor fi nervoși și stresați, vor avea coșmaruri și vor avea nerăbdarea de a atinge un rezultat. Noi doar ne vom distra. și vom face singurul lucru pentru care suntem programați, o să zburăm. Eu sunt sigur, de fapt știu, că aceste Jocuri Olimpice vor fi cele mai frumoase pe care le-ați avut vreodată în România. Pentru că sportivii noștri sunt cei mai frumoși din câți a avut România vreodată”, a declarat antrenorul italian.

Elisabeta Lipă: “Sperăîntr-o ediție a Jocurilor Olimpice care să ne facă mândri că suntem români”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă le-a transmis sportivilor din lotul de canotaj că are încredere în potențialul lor și că este sigură că România va fi mândră de performanțele lor. “Eu vreau să vă spun doar atât, mulțumesc și mult succes! V-ați dedicat, v-ați sacrificat, ați demonstrat că sunteți în stare să realizați performanțe de excepție. Cred enorm în voi și sunt ferm convinsă că România va fi mândră de performanțele pe care le veți realiza la Jocurile Olimpice de la Paris. Nu este o ediție ușoară, vă spun sincer, trecem prin momente nu tocmai bune, și sportul bineînțeles că suferă și el, dar întotdeauna am găsit soluții ca sportivilor și echipei noastre să nu le lipsească absolut nimic și să aibă tot ce au și adversarii lor. Pentru că nu te poți lupta cu cei mai buni dacă investiția de acasă nu este cea de care ai nevoie”, a adăugat președinta ANS.

Mihai Covaliu crede că fiecare sportiv calificat la Paris ar merita o medalie

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a afirmat, luni, cu ocazia prezentării lotului olimpic de canotaj al României, că pentru felul în care s-au pregătit toți sportivii care vor concura la Jocurile Olimpice de la Paris ar merita câte o medalie.”Văd sportivii foarte concentrați, rar vezi pe cineva zâmbind, și e bine să fie această stare înainte de a pleca. Sunt foarte determinați, tratează cu maximă seriozitate și ultima perioadă de dinaintea Jocurilor Olimpice. Din punctul meu de vedere, dacă am putea acorda o medalie, am acorda-o tuturor pentru felul în care v-ați pregătit, în care ați tratat toată această perioadă de până la Jocurile Olimpice. Sunteți o echipă extraordinară. Sunt convins că ați avut echipa potrivită, știu că ați avut tot ce v-a trebuit pentru a vă îndeplini visul la Paris. Nu a mai rămas mult, mergeți acolo și faceți ceea ce puteți să faceți. Ştiu că mulți dintre voi ați mai urcat pe podium la multe competiții. Nu este nimic deosebit, doar că ceilalți competitori ai voștri vor să urce și ei pe podium, așa că lupta va fi foarte foarte dificilă”, a declarat Covaliu la Complexul Sportiv Național “Elisabeta Lipă” Snagov, unde a avut loc ceremonia.

“Sunt absolut convins că ne veți face mândri acolo. Mult succes canotajului și celorlalți sportivi calificați la Jocurile Olimpice. Avem 107 sportivi calificați, nu știu dacă e un număr mare sau un număr mic, sunt cei mai buni dintre sportivii români la ora actuală pentru că ei au obținut calificarea la Jocurile Olimpice și de aceea noi suntem mândri de toți. Mult succes tuturor!”, le-a transmis președintele COSR sportivilor români.

Canotajul românesc are la Jocurile Olimpice de la Paris 45 locuri cotă la 12 probe de concurs: simplu vâsle masculin, dublu vâsle feminin – categorie ușoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin și 8+1 masculin.