Autoritatile romane si-au intrat in atributii dupa ce doua zile erau nevazute la PCTF Siret. Conducerea Consiliului Judetean in frunte cu Flutur e in stare sa preia refugiatii chiar de la procesarea pasapoartelor numai sa se faca vazuta si implicata. Mai mult, au fost instalate corturi In Vama Siret iar refugiatii sa poata fi preluati imediat dupa ce trec prin filtrul polițiștilor de frontiera. Sunt insa si refugiati care reusesc sa iasa din punct pentru a fi preluati de organizații, firme de transport si persoane fizice care s-au oferit sa ii ajute.
De astazi, insa refugiati au fost transportati si in tabere de refugiati.
sIn contextul afluxului de persoane care se refugiază din Ucraina, urmare a conflictului armat care afectează țara vecină, vă supunem atenției următoarele date și informații:
– În ultimele 24 de ore, au tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret un număr de circa 4800 cetățeni ucraineni;
– Inspectoratul pentru Situații de Urgență a operaționalizat complet Tabăra mobilă pentru refugiați, în cursul dimineții au fost primiți primii cetățeni ucraineni care au solicitat sprijin;
– În vederea transferului cetățenilor ucraineni către locurile de cazare pentru perioadă mai îndelungată sau către Aeroportul și Gara Suceava, ISU Suceava, cu sprijinul altor inspectorate din țară, asigură în zona PTF Siret 16 autospeciale de transport (microbuze);
– Cele 3 echipaje SMURD au acordat în ultimele 24 de ore asistență medicală pentru 6 persoane;
– ISU Suceava a fost contactat în ultimele 24 de ore, la numărul de telefon 0758232029, de peste 200 de cetățeni, fundații și organizații care au exprimat dorința de a dona produse pentru ajutorarea refugiaților. Până la acest moment, au fost luate în custodie și redistribuite funcție de nevoi cantitați semnificative de produse alimentare, de bunuri de larg consum sau de igienă personală.
– Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a notificat Instituția Prefectului – județul Suceava cu privire la faptul că este în măsură să asigure un număr de circa 2100 locuri de cazare pentru cetățenii ucraineni, la mănăstiri și case parohiale, precum și a 600 de locuri la București.
– În completare la cele transmise în comunicat: Asociația GAL Sucevița – Putna a notificat Instituția Prefectului că are posibilitatea să asigure 153 locuri de cazare în spații publice și 109 locuri în spații private. Se va asigura și masa pentru toate persoanele cazate.
Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații sunt în legătură permanentă și desfășoară activități în mod integrat, pentru ca cetățenii ucraineni greu încercați să treacă mai ușor prin aceste momente. Ținem să aducem mulțumiri societății civile, fundațiilor, organizațiilor umanitare și cultelor religioase care s-au implicat și continuă să se implice voluntar în ajutorarea celor aflați în nevoie.
Vă reamintim că, în acest sens, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului funcționează un grup de coordonare a acțiunilor societății civile, mediului privat, organizațiilor naționale, internaționale și instituțiilor guvernamentale. Platforma ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” disponibilă la acest link https://bit.ly/3K1mb3s poate fi accesată, începând de astăzi, de pe site-ul Guvernului României de către voluntarii și entitățile private care vor să doneze.