Autoritățile județului fac pelerinaj ca la Mecca la muntele care o ia la vale. Nu au găsit soluții așa că apelează la oficialii guvernamentali. Desi la fața locului s-a deplasat conducerea Instituției Prefectului si a altor instituții implicate în deblocarea situației, nimeni nu a găsit soluția. Ce este drept este mult mai ușor să te plimbi la Zilele unei comune, sa faci sedințe în care să te pozezi sau să asisti la o slujbă religioasă decât să gândești pentru o asemenea situație. Și dacă nici nu ești pe domeniu deja esti departe de realitate. După prefectul Alexandru Moldovan, ieri a venit rândul subprefectului Florin Sinescu. Una este sa participi la simulari de exerciții ISU si alta este sa te confrunți cu situații reale. Așa că se speră in minți sclipitoare de la București.
Ce spune Instituția Prefectului într-un comunicat de presa trimis presei ieri seara:
Reprezentanți ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, sub coordonarea subprefectului Florin Sinescu, s-au deplasat astăzi, 1 septembrie a.c., în zona alunecării de teren care a afectat DN17B, în vederea reevaluării situației și identificării soluțiilor de redeschidere, chiar și parțială, a porțiunii de drum afectat.
Urmare a căderilor masive de pietre de pe versant produse în noaptea de 25/26 august 2022 pe DN17B, km 44+100 și km 44+150, reprezentanții Secției Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc și ai IPJ Suceava – Poliția Municipiului Vatra Dornei au decis închiderea traficului rutier între localitățile Crucea și Broșteni, fapt ce a produs consecințe atât în domeniul economic, cât și în ceea ce privește viața de zi cu zi a locuitorilor din localitățile Crucea și Broșteni.
Prezenți la fața locului, Dorin Rusu, primarul comunei Crucea, Bogdan Mitea, viceprimarul orașului Broșteni și cetățeni din cele două localități și-au exprimat nemulțumirea pentru faptul că identificarea unei soluții pentru deschiderea parțială a căii rutiere trenează, disconfortul și pagubele economice inerente amplificându-se de la o zi la alta.
Urmare a discuțiilor purtate, toți cei prezenți au fost de acord că orice intervenție în vederea redeschiderii circulației nu poate fi realizată în lipsa rezultatelor unei expertize (așteptate pentru data de 02.09.2022) întocmite de expertul desemnat de către DRDP Iași, din care să rezulte condițiile tehnice în care lucrările de degajare se pot realiza în condiții de siguranță pentru muncitori, iar ulterior se pot asigura condiții de securitate pentru participanții la traficul deschis pe un singur fir de circulație.
În același context, Instituția Prefectului a transmis astăzi o informare către Sorin Mihai Grindeanu, Ministru al transporturilor și infrastructurii, în care au fost detaliate consecințele blocării pe termen lung a porțiunii de drum în cauză, solicitându-se sprijin în vederea urgentării identificării unei soluții tehnico-economice de deschidere a circulației.