ANUNȚ

Autoritățile din România: Nivelul radioactivității din zona Cernobîl ESTE NORMAL

Autoritățile de specialitate din România dau asigurări că nivelul de radiații din zona fostei centrale nucleare de la Cernobîl este normal și că în prezent nu există nicio amenințare pentru țara noastră. Reacția Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a venit după ce în presă au apărut informații privind nivelul anormal de radiații de la fosta centrală nucleară sovietică, a cărei explozie, în urmă cu exact 36 de ani, a provocat cel mai mare accident nuclear civil din istorie.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări:

Sistemul de monitorizare a radioactivitatii mediului de pe teritoriul Ucrainei functioneaza normal și nu indica depasiri peste valorile normale.

În prezent, toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație.

Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.

26 aprilie 2022
h 16.30