BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Autoritatea britanică de reglementare a presei Ofcom revocă licența RT de a difuza în Marea Britanie

Ofcom, autoritatea britanică de reglementare a presei, a revocat licența canalului RT TV de a difuza în Marea Britanie, la cererea guvernului, potrivit unui comunicat de vineri.

„Ofcom a revocat astăzi licența RT de a difuza în Marea Britanie, cu efect imediat. Am făcut acest lucru pe baza faptului că nu considerăm că licențiatul RT, ANO TV Novosti, este apt și adecvat să dețină o licență de emisie în Marea Britanie”, se arată în comunicat. 

Revocarea licenței a venit pe fondul a 29 de inspecții Ofcom aflate în desfășurare privind „imparțialitatea acoperirii de către RT a invaziei Ucrainei de către Rusia”.

Ofcom a precizat în declarație că „RT este în prezent difuzat în Marea Britanie, ca urmare a sancțiunilor impuse de UE de la începutul invaziei Ucrainei”. Potrivit declarației, autoritatea de reglementare se îndoiește că RT poate fi un „emițător responsabil”.

Comentând cu privire la revocarea licenței de difuzare a RT de către autoritatea britanică de reglementare a presei Ofcom, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus reporterilor că RT va continua să-și expună punctul de vedere celor care vor să-l audă.

„Lumea este mult mai mare și mult mai complicată decât continentul european, iar RT va continua, nu am nicio îndoială, să-și ducă vocea și punctul de vedere către cei care vor să o vadă și să audă”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Anterior, pe 23 februarie, premierul britanic Boris Johnson, vorbind în Camera Comunelor a Parlamentului britanic, a anunțat că guvernul a cerut Ofcom să-și reconsidere decizia de a acorda RT o licență de difuzare. Ambasada Rusiei la Londra a atras anterior în mod repetat atenția asupra inadmisibilității presiunii exercitate de autoritățile britanice asupra activităților presei ruse care operează în țară, numind astfel de acțiuni o restrângere a libertății de exprimare, arata agentia de presa rusa TASS.