BREAKING NEWSECONOMICULTIMA ORĂ

Austria, afaceri și profituri uriașe din lemnul românesc – Amploarea defrișărilor, estimată la 270 de milioane de mc

Firmele austriece fac afaceri și profituri de miliarde de euro din industria lemnului tăiat ilegal din pădurile României. Amploarea defrișărilor ilegale, din ultimele trei decenii, este estimată la 270 de milioane de metri cubi. Potrivit activiștilor de mediu, în fiecare oră, în România dispar, aproximativ 6 hectare de pădure. Cu alte cuvinte, o suprafață împădurită cât 12 terenuri de fotbal este tăiată în fiecare oră.

Gerald Schweighofer, deținătorul companiei Holzindustrie Schweighofer: „România are experiență în a schimba miniștri. Cred că este una dintre primele țări din Europa la viteza cu care schimbă miniștri.
Mai ales când au o problemă mare și se întâlnesc cu dvs. La ultima… la scandal, cel cu Ocolul Silvic… Deci, el a tăiat, nu știu, poate 100 de hectare de pădure, în întregime și a livrat la fabrica din Sebeș, în 2004-2005. Și ne-am întrebat: „Ce se întâmplă aici? E ilegal?”

PETER PILZ, fost lider al Partidului Verde din Austria: „Este vorba despre bani, este vorba despre corupție. Dacă aș fi o companie internațională și ar trebui să aleg între a cumpăra pământ sau pădure în Austria sau în România, cu siguranță aș cumpăra o pădure în România. Din cauza prețului și a guvernului. Da, sigur, voi aveți pădure ieftină și un guvern la fel de ieftin.

În Austria, nimeni nu ar accepta ca dezastrul din pădurile voastre să se producă și în pădurile noastre. Nimeni nu ar accepta asta”.