INTERNAȚIONAL

AUGUST 2024-Dezastre Naturale Globale: Tornade, Inundații și Erupții Vulcanice

Ciclon, Tornade, Eruptii Vulcanice

TORNADĂ PUTERNICĂ ÎN SUA

Pe 26 aprilie, o serie puternică de tornade a lovit SUA, lăsând în urmă distrugeri și mai mult de o duzină de răniți. Centrul de Previziuni pentru Furtuni a primit cel puțin 78 de rapoarte despre tornade: 37 în Iowa, 29 în Nebraska, 5 în Kansas, 4 în Missouri și 3 în Texas. Au fost raportate și numeroase cazuri de grindină severă și vânturi extreme. Aceste evenimente au făcut parte dintr-un sistem meteorologic sever care a afectat peste 60 de milioane de americani.

TORNADĂ ÎN GUANGZHOU, CHINA

Pe 27 aprilie, o tornadă puternică a lovit Guangzhou, unul dintre principalele centre economice din China, cauzând daune extinse și victime umane. Tornada a lovit orașul în jurul orei 15:00 în districtul Baiyun și a călătorit aproximativ un kilometru în mai puțin de patru minute. Imensul vârtej a distrus totul în calea sa, provocând incendii, distrugând clădiri și aruncând deșeuri la sute de metri distanță. A fost înregistrată o rafală maximă de vânt de 20,6 metri pe secundă. Dezastrul a dus la 5 decese și 33 de răniți.

INUNDAȚII ANOMALE ÎN TANZANIA

Ploi anormale continue în Tanzania au declanșat inundații masive, soldate cu pierderea a sute de vieți. Oficial, 155 de persoane au murit din cauza inundațiilor, cu cel puțin 236 de răniți și peste 200.000 de persoane afectate. Evenimentul catastrofic a provocat, de asemenea, daune culturilor și infrastructurii, cu poduri, drumuri și peste 10.000 de case afectate. Mii de oameni care locuiau în văi au fost deplasați din bazinul râului Rufiji, iar alunecările de teren au avut loc în Arusha și Manyara, distrugând case și drumuri.

TORNADĂ LETALĂ ÎN OKLAHOMA

Duminică, 28 aprilie, o serie distructivă de vreme severă a lovit Oklahoma. Tornadele au dus la moartea a patru persoane în stat, cu cel puțin 100 de alte persoane rănite. Peste 40.000 de persoane au rămas fără electricitate. Tornadele mortale din Oklahoma au fost parte a unui eveniment meteorologic sever care a afectat peste 60 de milioane de americani, de la Texas la Iowa. La sfârșitul lunii aprilie, în doar trei zile, au avut loc peste 160 de tornade, variind de la EF-0 la EF-4, soldate cu 5 decese, peste 100 de răniți și mii de persoane deplasate.

SERIE DE CATASTROFE ÎN INDIA

India se confruntă cu catastrofe climatice în curs de desfășurare. Cinci persoane au murit și mai multe au fost rănite din cauza alunecărilor de teren și inundațiilor în Jammu și Kashmir. Patru zile de ploaie continuă au declanșat inundații severe și numeroase alunecări de teren în mai multe părți ale lui Jammu și Kashmir. În Sonmarg, a avut loc o avalanșă din cauza ploilor abundente și a ninsorilor.

ERUPȚIE VULCANICĂ ÎN INDONEZIA

Muntele Ruang din provincia Sulawesi de Nord, Indonezia, a erupt din nou pentru a doua oară în ultimele 2 săptămâni. Marți, 30 aprilie, vulcanul a erupt de trei ori, aruncând lavă și cenușă la o înălțime de peste trei mile. Autoritățile au ordonat evacuarea a 12.000 de rezidenți locali. Aproape 700 de cutremure de diverse tipuri (vulcanice superficiale și adânci, tectonice locale etc.) au fost înregistrate în apropierea vulcanului.

INUNDAȚII MASIVE ÎN BRAZILIA

Inundații severe în Brazilia au inundat peste 150 de orașe. Aproximativ zece mii de persoane au fost forțate să-și evacueze casele. Autoritățile au desfășurat 8 aeronave și aproximativ 600 de militari pentru a ajuta persoanele afectate. În unele zone, inundațiile au fost atât de severe încât elicopterele nu au putut ateriza. Cel puțin 29 de persoane au murit ca urmare a inundațiilor distructive cauzate de ploile torențiale în statul sudic Rio Grande do Sul.