De-a râsu,plânsu. Procurorii români îl anchetează pe Vladimir Putin după 138 de zile de război. Acest dosar vizează în primul rând victimele care au dublă cetățenie: ucraineană şi română.Parchetul General din România s-a autosesizat cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție anunță că s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității în Ucraina.
Competența privind efectuarea cercetărilor aparține Secției parchetelor militare, transmite PÎCCJ, în baza articolului de lege care se referă la infracțiuni săvârșite în străinătate împotriva unor cetățeni români. Este vorba despre aceeași secție care de peste 30 de ani nu reușește să finalizeze dosarele revoluției și mineriade
Ancheta este deschisa către secția militară a Parchetului General și vor începe, în primul rând, în a îi chestiona pe refugiații ucraineni care au ajuns la noi în țară.
În acest sens, pe pagina de internet a Parchetului General a fost activată o secțiune dedicată investigației penale.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție anunță că s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității în Ucraina.
Competența privind efectuarea cercetărilor aparține Secției parchetelor militare, transmite PÎCCJ, în baza articolului de lege care se referă la infracțiuni săvârșite în străinătate împotriva unor cetățeni români. Este vorba despre aceeași secție care de peste 30 de ani nu reușește să finalizeze dosarele revoluției și mineriadei.
„La data de 24.02.2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent și suveran. Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina.
Consecințele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populației civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum și răniri de persoane. În același timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federației Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României.
Conform art. 10 C.p.p., legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român. Jurisdicția se exercită de organele de urmărire penală române și pe baza principiului universalității. Cercetările au în vedere și deținerea de către cetățeni ucraineni a cetățeniei române”, transmite PÎCCJ
Există acolo un chestionar pe care îl pot completa toți cei care au fugit din calea războiului și care au ajuns în România pentru a vedea exact, fie dacă sunt victime directe, fie dacă au rude care au murit în Ucraina în urma acestui război, pentru a identifica exact acele acte, acele crime împotriva umanității.
Această anchetă vizează în primul rând victimele care au dublă cetățenie, atât cetățenie ucraineană, cât și cetățenie română.
În ceea ce privește vinovații, spune procurorul general al României că nu vrea să speculeze în acest sens în cazul persoanelor de cel mai înalt rang din cadrul forțelor militare.