NAȚIONALPOLITICULTIMA ORĂ

Au cheltuit 49 de milioane de lei/ Raport de monitorizare subvențiile partidelor politice în prima lună din 2025

  • În general (cu excepția PSD și AUR) se observă o scădere semnificativă a cheltuielilor comparativ cu lunile trecute, când partidele s-au folosit de resurse pentru contracte de promovare și consultanță în contextul campaniilor electorale
  • Cea mai mare scădere se observă la PNL, care primește mai puține fonduri decât a făcut-o în mandatul anterior
  • Din analiză reiese că pentru prima dată au declarat cheltuieli SOS România și Partidul Oamenilor Tineri
  • Expert Forum a analizat subvențiile partidelor politice pentru perioada luna ianuarie 2025.Din analiză reiese că pentru prima dată au declarat cheltuieli SOS România și Partidul Oamenilor Tineri.Datele, în format interactiv pot fi consulate la www.banipartide.ro/subventii.Principalele concluzii pot fi consultate mai jos.
  • În total, partidele au cheltuit 49 de milioane de lei, din care 39 de milioane, adică aproape 80% pentru presă și propagandă. Trei sferturi din cheltuieli reprezintă bugetul PSD – 36 de milioane. AUR a cheltuit 6 milioane de lei, USR 3,2 milioane de lei, iar PNL 3,1 milioane de lei. Dintre partidele noi care primesc subvenții cel mai mult a cheltuit SOS România – 460 mii de lei. Toate celelalte partide au cheltuit împreună 242 mii de lei.
  • În general (cu excepția PSD și AUR) se observă o scădere semnificativă a cheltuielilor comparativ cu lunile trecute, când partidele s-au folosit de resurse pentru contracte de promovare și consultanță în contextul campaniilor electorale.
  • Cea mai mare scădere se observă la PNL, care în urma rezultatelor slabe de la alegeri primește mult mai puține fonduri decât a făcut-o în mandatul anterior. De menționat că PNL înregistrează datorii semnificative ca urmare a contractelor încheiate în 2024.  Comparativ, în primele 2 luni ale anului 2025 a primit 7,6 milioane de lei, adică aproape jumătate din cât primise anul trecut – 15,5 milioane de lei. Și la nivel de cheltuieli, liberalii au ajuns de la 7,2 milioane de lei la 3,1 milioane de lei.
  • Cheltuiala PSD, de aproape 35 de milioane de lei pentru presă și propagandă, reprezintă cel mai probabil costuri acumulate pentru servicii prestate în lunile anterioare. Este cea mai mare plată lunară de până acum realizată de un partid și plătită din subvenții. Având în vedere că nu există date publice legate de contractele încheiate de partide nu putem decât specula pe ce s-au cheltuit banii.
    • PSD a cheltuit 36 milioane de lei și a investit cel mai mult, 96% din bani, în contracte pentru presă și propagandă (34,6 mil. lei) și 2% pentru personal (524 mii lei). Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
    • AUR a cheltuit 6 milioane de lei: 57% pentru presă și propagandă (3,4 mil lei), 12% pentru personal (731 mii de lei) și 9% pentru deplasări în țară și străinătate.Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
    • USR a cheltuit 3,2 milioane de lei: 31% din bani pentru personal (1 mil. lei) și 16% pentru presă și propagandă (523 mii lei). Partidul a alocat 463 mii de lei pentru capitolul taxele mărcilor înregistrate. Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
    • PNL a cheltuit în ianuarie 3,1 milioane de lei, din care 1,3 milioane de lei pentru rata pentru cumpărarea sediului. Pentru consultanță politică a alocat 563 mii de lei (17%), pentru personal 522 mii de lei (16%), iar pentru presă și propagandă 324 mii de lei (10%). Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
    • SOS România a cheltuit 460 mii de lei, din care 70% pentru chirii și utilități sedii (325 mii lei) și 15% pentru deplasări în țară și străinătate (73 mii lei).
    • PMP a cheltuit 150 mii de lei, din care jumătate pentru personal (77 mii de lei) și o treime pentru chirii și utilități sedii (47 mii lei).
    • Pro România a cheltuit 40 de mii de lei, din care 66% pentru personal (26 mii de lei)
    • POT a cheltuit 29 mii de lei pentru consultanță politică.
    • Forța Dreptei a cheltuit 12 mii de lei, majoritatea fondurilor fiind dedicate pentru personal (6 mii lei) și chirii (5 mii lei).

    Subvenții partide

    Subvențiile sunt obținute de partidele politice pentru voturile de la alegerile parlamentare și locale (peste 50 de consilieri județeni sau generali), în proporție de 75%, respectiv 25%, în limitele bugetului anual, stabilit între 0,01% și 0,04% din PIB.

    Alocările se fac lunar de către AEP în conturile partidelor. Legea prevede destinații clare pentru cheltuirea fondurilor (art 25 din Legea 334/2006), inclusiv pentru alegeri, iar verificarea legalității se face de către AEP, apoi de Curtea de Conturi. AEP a început să publice date privind cheltuirea banilor începând din martie 2021. Datele sunt preluate de pe siteul www.finantarepartide.ro și prelucrate de EFOR lunar. Mai multe concluzii în secțiunea rapoarte.