ACTUALITATELOCAL

  Atenție la înșelăciuni!  Atenție la…falșii ,,generali”… O femeie din Vicovu de Sus a transferat peste 20000 euro unui individ care a pretins ca lupta pe front

 

Atenție la înșelăciuni!  Atenție la…falșii ,,generali”… Polițiștii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus au fost sesizați recent de către o femeie din orașul Vicovu de Sus, județ Suceava cu privire la faptul că, a fost înșelată de către o persoană necunoscută utilizatoare a unei rețele de socializare, care, pretinzând că este general în război pe un front  din Orientul Mijlociu, are nevoie de o sumă importantă de bani pentru a ajunge în România, urmând ulterior să-i restituie suma de bani.

Din verificările efectuate de polițiști a rezultat faptul că, din luna iunie a anului 2022 până în prezent, femeie a luat legătura prin intermediul rețelei de socializare cu o persoană necunoscută care i-ar fi relatat persoanei vătămate că este general de război fiind în misiune de război și are nevoie urgentă de bani întrucât nu vrea să moară acolo, dorind să vină în România. Persoana vătămată a acceptat să o ajute pe persoana necunoscută, din milă, de bună voie efectuând mai multe tranzacții de transfer numerar de la diferite sucursale din municipiul Rădăuți, județul Suceava către diverse conturi bancare pe care persoana necunoscută i le-a oferit.

În cele din urmă persoana vătămată i-a transferat persoanei necunoscute suma totală de 22.760 de Euro.

În urmă cu câteva zile, persoana vătămată a relatat cele întâmplate membrilor familiei sale, ocazie cu care aceasta și-a dat seama că a fost indusă în eroare. Suma de bani pe care persoana vătămată i-a virat în diferite conturi erau bani primiți de la copiii săi.

În cauză, s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracţiunii de „înșelăciune, faptă prevăzută și pedepsită de art. 244 alin. (1) și (2) din Codul Penal, ce urmează a fi soluționat procedural prin unitatea de parchet competentă.

 

Polițiștii atrag atenția cu privire la acest mod de înșelăciune și recomandă să nu dați curs unor astfel de relaționări păguboase și să nu virați sume de bani în conturile solicitate de persoane necunoscute.

Metoda se bazează pe încrederea celor care se lasă abordaţi, de obicei oameni fără prea multă experienţă pe internet, subit de către o femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă) şi care aleg să trimită o sumă de bani către iubit(ă), pentru a crea/păstra legătura amoroasă.

Pe baza avansului tehnologic şi aplicaţiilor de ultimă generaţie accesibile gratuit de pe internet, direct pe telefon sau calculator, în ultima perioadă, această metodă a devenit tot mai sofisticată deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei şi comunică prin intermediul unor aplicaţii criptate, ceea ce îngreunează mult atât identificarea infractorilor, cât şi dovedirea faptelor lor.

Sumele de bani obţinute de la victimele credule nu sunt însuşite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoană la alta, de pe un cont pe altul, prin diverse medii financiare bancare şi nebancare (aşa-numitele „conducte”), folosindu-se de diferite persoane şi justificări, scopul fiind acela de a se crea o mai mare aparenţă de legalitate a încasării finale şi o credibilitate sporită a provenienţei sumei de bani dintr-o operaţiune reală de către dobânditorii subsecvenţi până la beneficiarul final.