administratie

Atac virulent la industria jocurilor de noroc, venit de la Palatul Victoria. Marcel Ciolacu: S-a depășit orice limită!

Premierul Marcel Ciolacu a lansat joi un atac, joi, un atac fără precedent la adresa industriei jocurilor de noroc, industrie în care se vor introduce noi taxe și se va limita drastic spațiul de publicitate. „S-a depășit orice limită. Nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere. În pandemie au stat la masa Guvernului, acum amenință politicieni și concediază jurnaliști. Cred că este suficient, s-a ajuns mult prea departe!”, a declarat Ciolacu. Ministrul Finanțelor Marcel Boloș declara, marți seara, că reforma păcănelelor este imperativă.

Premierul Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern de joi că în cadrul acesteia se va adopta Ordonanța de urgență (OUG) care va reglementa jocurile de noroc.

„Adoptăm azi (joi – n.r.) și OUG care reglementează industria pariurilor și păcănelelor. În primul rând jocurile de noroc nu vor mai putea funcționa dacă firma nu este înregistrată ăn Romania.

Crestem semnificativ taxele pentru toate licențele de jocuri de noroc și limităm drastic spațiul de publicitate pe care-l pot cumpăra firmele din aceasta industrie.

Realitatea ne arată că s-a depășit orice limită. Nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere. În pandemie au stat la masa Guvernului, acum amenință politicieni și concediază jurnaliști. Cred că este suficient, s-a ajuns mult prea departe!”, a declarat premierul.

La începutul acestei săptămâni, Marcel Ciolacu afirma că nicio companie nu va mai putea activa în domeniul jocurilor de noroc dacă nu are sediul fiscal în România. El a acuzat atunci că în timpul pandemiei „mafia jocurilor de noroc a fost la masa Guvernului”: „Păcănelele erau deschise pe tot teritoriul României, în timp ce bisericile și spitalele erau închise”.

În weekend, Ciolacu spunea că există „o formă de şantaj” atât la adresa lui, cât şi a altor responsabili ai statului român, după ce a propus proiectul de lege care scoate păcănelele în afara localitățilo

„În calitatea mea de prim-ministru, solicit statului român să vadă dacă vorbim de o încălcare a legii şi de un şantaj sau vorbim doar de un fenomen întâmplător”, a arătat liderul PSD, conform News.ro.

Ministerul Finanțelor a publicat, marți seară, ordonanța de urgență prin care va reglementa și va taxa suplimentar jocurile de noroc pentru a finanța deficitul bugetar.

Ordonanța prevede că statul poate acorda licențe doar societăților operatoare de jocuri de noroc înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European sau din Confederaţia Elveţiană care au înregistrat un sediu permanent în România.

Se înființează pe lângă O.N.J.N. o activitate finanțată integral din venituri proprii în conformitate cu prevederile Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru promovarea respectării principiilor și măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social, astfel cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 20/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările și completările ulterioare. Veniturile proprii se constituie din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați, cu următoarele contribuții anuale:

(i) organizatorii de jocuri de noroc la distanță licențiați din clasa I – 500.000 euro anual;

(ii) persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță licențiate din clasa II – 15.000 euro anual;

iii) jocurile la distanță monopol de stat clasa III – 100.000 euro anual;

(iv) organizatorii de jocuri de noroc tradiționale licențiați, după cum urmează:

Pentru jocurile loto: 200.000 euro anual
Pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual

Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual

Pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual
Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masă de joc

Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 5.000 euro anual pentru fiecare club
Pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat după cum urmează:

– 100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2023, proporțional cu perioada de timp rămasă după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe;

– 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2024

– 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul în anului 2025 și următorii.

Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc: 5.000 euro anual

Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor rețelelor de televiziune: 500.000 euro anual”, se arată în ordonanță.