Joi, 19 mai 2022, membrii Asociației Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC România), alături de reprezentanții Centrului de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) și ai Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), au fost prezenți în Parlamentul European de la Bruxelles, acolo unde au prezentat studiul de caz referitor la segregarea copiilor în școlile din România, elaborat în cadrul proiectului “Școala pentru toți copiii – II”.
Conferința intitulată „Zero segregare în educație în Europa” a marcat sfârșitul evenimentelor organizate în Parlamentul European cu prilejul Săptămânii Europene a Romilor (16-19 mai), ocazie pentru care specialiști din partea societății civile au dezbătut politicile pentru egalitatea drepturilor și incluziunea rromilor. Delegația din partea Asociației ACDC România a fost formată din președintele organizației, Petru-Vasile Gafiuc, însoțit de Ionuț Ruști – manager proiecte Asociația ACDC, Constantin Tănasă – vicepreședintele Asociației ACDC România și profesor la Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, Lucian Dimitriu – inspector școlar pentru problemele rromilor (Inspectoratul Școlar Județean Suceava), Adina Tudosă – profesor la Liceul Tehnologic “Oltea Doamna” Dolhasca și Valentin Alexandru Colbu – directorul executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani.
Mihaela Munteanu, directorul de comunicare al FONSS a reprezentat delegația de la Iași, iar din partea CADO, organizația principală responsabilă de implementarea proiectului “Școala pentru toți copiii – II”, a luat cuvântul Cerasela Bănică, directorul centrului, care a prezentat rezultatele cuprinse în raport.
Din cele 1387 de unități școlare care au primit invitația de a participa la acest studiu, 805 au răspuns pozitiv apelului lansat, furnizând date complete cu privire la situația din cele 11 județe vizate de proiect: Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Ialomița, Maramureș, Mureș, Prahova, Suceava și sectoarele 2 și 5 București.
În deschiderea conferinței a luat cuvântul Presilia Mpanu-Mpanu, în numele Helenei Dalli de la Comisia Europeană pentru Egalitate, urmată de Elisa Ferreira, Comisarul European pentru Coeziune și Reforme și Salima Yenbou, membră a Parlamentului European, Renew Europe Group (Franța) și a Comisiei pentru Cultură și Educație. Despre provocările întâmpinate în procesul de prevenire, combatere și sancționare a segregării în educație la nivel national și European a vorbit Cerasela Bănică, directorul CADO, în dialog cu membrii instituțiilor europene și Isabela Mihalache, moderatorul evenimentului și Senior Advocacy Officer la European Roma Grassroots Organisations Network. Aceasta a fost urmată de Carolina Fernández, de la Fundación Secretariado Gitano (FSG), care a prezentat segregarea elevilor rromi în școlile din Spania. Deyan Kolev de la Amalipe – Bulgaria, a descris, în continuare, câteva exemple de hărți și modele pentru prevenirea segregării în țara se de origine.
Ultimii speakeri ai evenimentului au fost Andrey Ivanov (Fundamental Rights Agency), Jeroen Jutte (DG EMPL) și Denis Durmish (Consiliul Europei – Roma and Traveller Team), care au prezentat mai multe informații despre indicatorii folosiți în monitorizarea segregării școlare. Conferința s-a finalizat cu intervenția lui Romeo Franz, membru al Parlamentului European, Greens/FFA Germania și al Comisiei pentru Cultură și Eudcație, care a prezentat ultimele recomandări și concluziile întâlnirii.
Proiectului „Școala pentru toți copiii!- II” este sprijinit prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Inițiativa are drept obiectiv consolidarea eforturilor de combatere a segregării școlare și a discriminării elevilor de etnie romă, dar și creșterea nivelului de informare și conștientizare a
publicului larg, precum și a 1.200 de părinți romi si neromi și 2.400 de elevi de liceu/din școli gimnaziale din cele 11 județe, privind impactul segregării și discriminării asupra dreptului egal la educație a copiilor de etnie romă și consilierea juridică a peste 600 de reprezentanți legali ai victimelor segregării.
Pentru mai multe informații legate de acest proiect, persoana de contact din cadrul Asociației ACDC este Petru Vasile Gafiuc – președintele organizației, tel: 0230.524.128, e-mail: acdcassociation@gmail.com. Informații suplimentare se regăsesc și pe pagina de Facebook Școala pentru toți copiii – II, dar și pe website-ul CADO, în secțiunea Proiecte.