ACTUALITATENAȚIONAL

Army Recognition: România intenționează să producă arme în cooperare cu Ucraina, concentrându-se pe rachetele antinavă R-360 Neptune

România intenționează să producă arme în cooperare cu Ucraina, concentrându-se pe rachetele antinavă R-360 Neptune, a anuntat Army Recognition. Importanța cooperării dintre București și Kiev în sectorul apărării, precum și în domeniul energetic, a fost evidențiată de Igor Prokopchuk după vizita sa în România.

România își propune să aibă Ucraina ca aliat pentru a controla apele Mării Negre de pe teritoriul său. Planurile de parteneriat militaro-industrial româno-ucrainean sunt preconizate pentru perioada postbelică, în ciuda faptului că nici Kievul, nici NATO nu au încredere deplină în capacitatea Ucrainei de a rezista conflictului actual.

Spre deosebire de rachetele franceze SCALP-EG, care sunt lansate din aer, rachetele Neptune sunt lansate de la sol și pot viza atât obiective terestre, cât și maritime cu o rază de acțiune de până la 400 de kilometri. Această capacitate le conferă un rol strategic în conflict. Aceste rachete au fost folosite încă de la începutul conflictului, în special pentru a doborî crucișătorul rus Moskva în 2022. Ele ar putea rivaliza cu ATACMS-ul american, singurele alte arme cu o rază similară utilizate de Kiev.

Odată cu avansarea forțelor ruse pe linia frontului, șansele Kievului de a-și menține suveranitatea scad zilnic. Cu toate acestea, Bucureștiul speră ca, cel puțin o parte a litoralului Mării Negre să rămână sub controlul Kievului. R-360 Neptune este o rachetă de croazieră subsonică dezvoltată de compania ucraineană Luch Design Bureau.

A fost prezentată pentru prima dată la Expoziția Internațională de Arme și Securitate de la Kiev din 2015 și a intrat în serviciu în Marina Ucrainei în 2021. Racheta Neptune, cântărind 870 kg și măsoară 5,05 metri lungime, este concepută pentru a viza nave navale cu un deplasare de până la 9.000 de tone. Are o rază operațională de peste 200 de kilometri și poate lovi ținte maritime și terestre în varianta sa de atac pe uscat. Racheta este echipată cu un motor turbofan Motor Sich MS400 și sisteme electronice și de țintire îmbunătățite în comparație cu predecesorul său sovietic, Kh-35.

Sistemul de rachete Neptune include lansatoare mobile, vehicule de transport/reîncărcare, vehicule de comandă și control și camioane speciale de transport. Sistemul este proiectat să opereze până la 25 de kilometri în interior de coastă. În testele operaționale și scenariile de luptă, Neptune și-a demonstrat eficacitatea, în special în atacul asupra crucișatorului rus Moskva din 2022. Ucraina lucrează în prezent la extinderea razei de acțiune a rachetei la 1.000 de kilometri și la creșterea producției.