ACTUALITATE

Armata se implica in combaterea stirilor false. Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” campanie privind fake news-ul la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”

Elevii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași s-au intalnit cu doi reprezentanți ai Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, ca urmare a invitației lansate de către reprezentanții instituției de învățământ.

Astfel, o echipă formată din căpitanul Claudiu-Valentin Hanza – șef modul Cooperare civili-militari și sergentulmajor Radu-Christian Vasiliu – subofițer specialist servicii informatice a realizat o activitate de informare a elevilor referitoare la principiile și specificul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord – NATO.

O altă temă a întâlnirii a fost una de o importanță majoră, ce vizează amploarea fenomenului știrilor false în mass-media, mai ales în contextul actual și modalitățile de identificare și combatere a acestora. De asemenea, au fost prezentate câteva aspecte generale privind securitatea cibernetică.

Impactul activității asupra celor 55 de elevi participanți a fost unul semnificativ, încurajându-se ideea unui dialog constructiv. În legătură cu oportunitatea realizării unei astfel de activități, căpitanul Claudiu-Valentin Hanza a precizat că: având în vedere contextul actual, este impetuos necesar de a construi o relaţie stabilă de încredere între armată şi societatea civilă, în situația de față cu elevii din învățământul liceal. Elevii trebuie să ştie că se pot baza pe armată şi că misiunea nobilă a instituţiei noastre este îndeplinită la standarde maxime de eficienţă. Militarii şi armata în ansamblul ei au o imagine extrem de bună în rândul populaţiei României şi îmi place să cred că acest lucru se datorează, într-o oarecare măsură, și activităților de comunicare cu societatea civilă.

Pentru tinerii care se informează din mass-media, în vederea asimilării unei informații corecte și pentru evitarea dezinformării, recomandările invitaților au fost:să apeleze la spiritul critic şi investigativ și să acorde o minimă atenţie, efectuând căutări suplimentare cu privire la subiectul abordat – caracterul de noutate şi obiectivitate, la reputaţia autorului, la alte materiale ce tratează acelaşi subiect sau la  sursele invocate. Cel mai simplu pas care poate fi întreprins de fiecare dintre noi este să nu distribuim materiale, știri, articole dacă nu suntem ferm convinși că informația nu estefactual prezentată.