ACTUALITATE

Arafat verifică boxele din blocuri şi anunţă noi măsuri pentru refugiaţi: Cheltuielile efectuate de autorităţi pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina vor fi decontate

România donează Ucrainei 12 ambulanţe de transport şi urgenţă. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, vineri, la Palatul Victoria, că ambulanţele nu sunt noi, pentru că toate ambulanţele noi sunt pe fonduri europene şi nu pot fi donate, însă se vor asigura că sunt perfect funcţionale şi echipate.

România donează Ucrainei 12 ambulanţe. Raed Arafat a afirmat că o hotărâre adoptată de CNSU prevede o donaţie pentru Ucraina a 12 ambulanţe, de urgenţă şi de transport, din rezerva serviciilor de ambulanţă şi a serviciului de urgenţă şi descarcerare.

”Din păcate, nu putem da ambulanţe noi, pentru că toate sunt pe fonduri europene şi nu au trecut încă 5 ani, nu pot fi donate”, a spus secretarul de stat, precizând că se asigură că acestea sunt perfect operaţionale, cu toate echipamente în dotare.

Şeful DSU a mai arătat că urmează să fie făcută o revizie completă a acestor ambulanţe, pentru a fi perfect funcţionale. Este o solicitare primită din partea Ucrainei, de a asigura astfel de ambulanţe pentru transportul de răniţi.

De asemenea, şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că toate cheltuielile efectuate de autorităţi pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina vor fi decontate.

„Hotărârile CNSU care astăzi au fost aprobate şi care, în baza lor, urmează să se emită anumite acte normative: în primul rând, hotărârea pentru decontarea cheltuielilor de cazare, care prevede modalitatea în care va fi decontată (cazarea – n.r.). Este o hotărâre CNSU care propune o hotărâre de guvern, hotărârea de guvern este, deja, pregătită, este în curs de avizare, urmează să fie emisă. Nu am să dau cifre de aici, pentru că în cursul realizării hotărârii de guvern pot să se schimbe lucrurile. Bineînţeles, va fi o discuţie între ministere, dar domnul prim-ministru a solicitat ca hotărârea de guvern să iasă în regim de urgenţă, ca să putem acoperi cheltuielile de cazare care, deja, au fost realizate de către autorităţi şi de către cămine şi de locurile de cazare care necesită astfel de deconturi”, a explicat Raed Arafat într-o conferinţă de presă.

IGSU verifică dacă adăposturile de protecţie civilă sunt pregătite. Arafat: Din păcate, unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri

Secretarul de stat din MAI, şeful DSU Raed Arafat a declarat, vineri, la Palatul Victoria, că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă verifică starea adăposturilor de protecţie civilă, el precizând că, din păcate, unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri.

”Inventarierea există, o cunoaştem, vizita a arătat că sunt adăposturi la asociaţiile de proprietari, la autorităţile locale şi un număr de adăposturi care nu au fost predate autorităţilor locale. IGSU lucrează pentru inventarierea acestora”, a spus secretarul de stat, citat de news.ro.

Raed Arafat a precizat că, ”din păcate, unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri”.

”Vor trebui refăcute şi va trebui redată destinaţia lor, se ocupă IGSU”, a spus Arafat, adăugând că se vor intensifica controalele, pentru a vedea dacă se respectă regulile pentru care au fost create şi să rămână funcţionale, aşa cum era destinaţia iniţială.

Întrebat câte astfel de adăposturi nu mai respectă scopul iniţial, Raed Arafat a arătat că nu are acest număr.

”Eu locuiesc într-un bloc unde are zonă de boxe şi are şi adăpostul, care e gol. E adevărat că nu e pregătit, cu pături. Trebuie să existe un minimum necesar, să fie depozitat acolo, şi curăţat, pentru că multe nu sunt curăţate pentru a ţine oamenii o perioadă în ele. La noi foarte puţin probabil să fie această nevoie, dar trebuie să fim pregătiţi, din timp”, a spus el.

Raed Arafat a mai afirmat că, la acest moment, ”apelează la asociaţiile de proprietari şi autorităţile locale să le pună la punct, chiar dacă e un spaţiul care va rămâne gol, pentrru că ăsta este rolul lui, arătând că aceasta este indicaţia şi asta face IGSU, controlează ca aceste adăposturi să fie goale.

Secretarul de stat a mai spus că deja s-a demarat controlul, şi în unele zone se pot rezolva rapid, dar, dacă s-au compartimentat în depozite, atunci trebuie ca aceste depozite să fie modificate.

Citește și…