ACTUALITATENAȚIONAL

Arafat: Nu putem vorbi de o criză umanitară pe partea României

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat sâmbătă că puţini ucraineni cer azil în România, până la acest moment fiind câteva zeci de persoane care au solicitat acest lucru.

„Puţini cer la acest moment azil pentru a rămâne sub egida unui azilant. Sunt câteva zeci până acum”, a spus Arafat, la Vama Siret.

El a arătat că ucrainenii care vin în România nu sunt obligaţi să stea în taberele de refugiaţi, dacă se găsesc locuri de cazare, pot merge acolo.

„Depinde dacă au acte, dacă au fost verificaţi, toate aceste aspecte se rezolvă în comun cu colegii de la Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul General de Imigrări. Mai este un lucru pe care l-am discutat cu colegii de la Poliţia de Frontieră: dacă aici se va aglomera mult, au fost aduse microbuze de control de frontieră care au toată infrastructura necesară de control şi este posibil ca o parte să fie duşi în coloană tabără şi să fie acolo făcut controlul de frontieră pentru decongestionarea zonei de aici. La momentul acesta nu este nevoie. Dacă se va întâmpla, e pregătit şi acest lucru”, a mai spus Arafat.

Raed Arafat a subliniat că sunt foarte mulţi români care doresc să-i sprijine pe ucrainenii care vin în România, precizând că aceştia trebuie să ia legătura cu autorităţile responsabile.

„Sunt foarte mulţi care vor să vină şi să sprijine şi apreciem asta foarte mult. Sunt foarte mulţi care ne cer să vină aici cu mâncare, cu alimente, cu diferite chestii. S-a stabilit un grup de lucru care coordonează acest aspect între cancelaria premierului, DSU, care să-i coordoneze pe cei care vor să doneze sau să vină cu suport, ca să putem să venim cu el la nivelul în care este nevoie de acest lucru. La acest moment, nu putem vorbi de o criză umanitară pe partea României, motiv pentru care toţi care vin cu mâncare la pachete…. Riscul este ca o parte din această mâncare să rămână nefolosită sau să se strice. (…) Iau legătura cu autorităţile care sunt responsabile. De exemplu, la nivelul judeţului Suceava există un centru de comandă, să ia legătura cu grupul care se ocupă de legătura cu societatea civilă şi cu ei se poate organiza acest lucru. La acest moment, avem deja locuri de cazare stabilite cu biserica, peste 400 de locuri într-o mănăstire, mai sunt multe alte locuri care sunt identificate, tabăra va fi o chestie temporară, unde nu se stă mai mult de 72 de ore şi după asta se duc către locurile de cazare, fie din judeţul Suceava, fie din judeţele limitrofe”, a explicat şeful DSU.

El a precizat că cei care vin în România trebuie să apeleze „la cei care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile”.

„Sunt oameni aici care asigură asistenţă, care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile, Crucea Roşie, etc. Poţi să-i vezi. Dacă vine cineva care nu ştii cine este, nu ştii ce caută, atunci trebuie să ai grijă şi să te protejezi”, a afirmat Arafat.