BREAKING NEWSINTERNAȚIONALULTIMA ORĂ

Aproape 4,5 milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainene din cauza războiului

Din cauza războiului 4,5 milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainene. Acest lucru a fost anunțat de reprezentantul Programului Alimentar Mondial al ONU, Martin Frick, relatează „Radio Svoboda”.

Potrivit acestuia, în prezent există probleme cu exporturile de alimente, în special din cauza faptului că porturile și rutele maritime sunt blocate și închise din cauza războiului – a agresiunii  Rusiei împotriva Ucrainei.

„În prezent, aproape 4,5 milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile și în navele ucrainene și nu pot fi folosite”, a spus Frick.

El a menționat că, înainte de război, Ucraina era unul dintre cei mai importanți producători de grâu din lume și un mare producător de porumb. Potrivit ONU, în 2020 țara a recoltat până la 30 de milioane de tone de porumb și aproape 25 de milioane de tone de grâu. Se observă că multe țări, cum ar fi Africa de Nord, depind de grâul  ucrainean ieftin.

Frick a remarcat că cerealele sunt cruciale pentru securitatea alimentară globală și a cerut reluarea aprovizionării cu alimente ucrainene către alte țări.

„De alimentele  ucrainene este nevoie urgentă în toată lumea. Foamea nu ar trebui să fie o armă”, a spus purtătorul de cuvânt al ONU.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu