POLITIC

ANSVSA acuza transporturile clandestine pentru raspandirea pestei micilor rumegatoare

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anuntat ca actioneaza pentru mentinerea exporturilor de ovine si caprine insa vrea sa stopeze transporturile clandestine de animale, care pun în pericol eforturile de export și pot genera focare secundare de boală la mare distanță de focarul inițial.

Potrivit institutiei, un risc major de introducere și răspândire a bolii provine din importul de animale bolnave, a căror boală a fost dobândită anterior intrării pe teritoriul României, ori din introducerea de animale fără documentele sanitar-veterinare necesare. ANSVSA renegociaza condițiile cu țările terțe și efectueaza teste suplimentare pentru loturile destinate exportului.

Laboratoarele ANSVSA lucrează cu program extins pentru a oferi garanțiile necesare țărilor beneficiare, asigurând astfel continuitatea schimburilor comerciale. Din data de 17 iulie, de la confirmarea primului focar de pesta micilor rumegatoare, s-au derulat operațiuni de export cu ovine, totalizând 72.820 de capete, dintre care 38.000 în Regatul Arabiei Saudite și 34.820 în Regatul Hașemit al Iordaniei.

În prezent, în România există 37 de focare active de pesta micilor rumegatoare, 8 exploatații comerciale, 12 exploatații comerciale de tip A și 17 gospodării ale populației, cu un total de 218.000 animale afectate. Cele mai multe focare se inregistreaza in judetul Tulcea, 34 focare, Constanta 2 focare si Timis 1 focar.