ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Angajații din școlile sucevene reacționează la măsurile prevăzute în ordonanța ”trenuleț” și amenință cu proteste

”Reacția colegilor mei din sistem a venit imediat după ce am trimis documentul, iar ei consideră că trebuie să reacționăm. Cea mai mare nemulțumire este legată de înghețarea salariilor, în condițiile în care la discuțiile recente ni s-a promis că vom primi banii necesari pentru majorările obținute în urma protestelor. La fel, o mare nedreptate s-a făcut și cu voucherele de vacanță și sperăm ca la discuțiile viitoare să putem schimba acest lucru. Imediat după vacanța de iarnă vom consulta angajații din sistem și vom începe să lucrăm la calendarul de proteste”, a declarat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.Sindicaliștii din învățământ au trimis în cursul zilei de luni către angajații din sistem un comunicat prin care au anunțat măsurile din ordonanța ”trenuleț” care îi vizează și nemulțumirile lor privind nerespectarea promisiunilor guvernanților. Reacțiile din teritoriu au venit imediat după ce au citit informațiile primite și, mai ales, după ce au aflat că ordonanța ce cuprinde măsurile de austeritate a fost aprobată de Guvern. ”Reacția colegilor mei din sistem a venit imediat după ce am trimis documentul, iar ei consideră că trebuie să reacționăm. Cea mai mare nemulțumire este legată de înghețarea salariilor, în condițiile în care la discuțiile recente ni s-a promis că vom primi banii necesari pentru majorările obținute în urma protestelor. La fel, o mare nedreptate s-a făcut și cu voucherele de vacanță și sperăm ca la discuțiile viitoare să putem schimba acest lucru. Imediat după vacanța de iarnă vom consulta angajații din sistem și vom începe să lucrăm la calendarul de proteste”, a declarat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație ”SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală ”ALMA MATER“ solicită Guvernului și liderilor partidelor aflate la guvernare să-și respecte angajamentele luate în urma grevei generale din perioada mai – iunie 2023. Prin înghețarea salariilor angajaților din învățământ, practic, se calcă în picioare Declarația politică din anul 2023 a președinților PSD și PNL referitoare la Educație, publicată în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale acelorași președinți referitoare la salarizarea în învățământ, prevederile OUG nr. 57/2023, precum și promisiunile recente ale guvernanților, conform cărora, în anul 2025, salariații din învățământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învățământ, din anul 2023.

”Referitor la salarizarea din învățământ, un lucru este evident: chiar după majorările consistente din anii 2023 și 2024, salariul unui profesor debutant a ajuns la aproximativ 4.000 de lei net, salariu insuficient, ținând cont de importanța muncii prestate și de costurile vieții din România. În mod normal, astăzi, un profesor debutant ar trebui să primească cel puțin 6.000 de lei net, salariu pe care îl are, din păcate, un profesor spre sfârșitul carierei”, au transmis sindicaliștii.

Suspendarea aplicării unor prevederi din Legea Învățământului Preuniversitar și din Legea Învățământului Superior, care se referă, în primul rând, la drepturi ale salariaților din învățământ, pentru o perioadă atât de îndelungată – până în anul școlar 2026-2027, este considerată anormală și revoltătoare. Printre altele, este vorba despre suspendarea alocării pentru sistemul educațional a unui procent de minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat, suspendarea reducerii numărului de elevi în învăţământul liceal, inclusiv în cel dual, și a reducerii cu două ore a normei didactice pentru cadrele didactice implicate în proiecte europene și pentru cele care au o vechime de minimum 15 ani și gradul didactic I, suspendarea majorării cu 25% a costului standard pentru unităţile de învăţământ defavorizate și a decontării cheltuielilor de transport pentru personalul din învăţământul preuniversitar și universitar, dar și suspendarea acordării premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii de la nivelul unității.

O altă nemulțumire este legată de acordarea voucherelor de vacanță în cuantum de 800 de lei, cu condiția ca salariatul să achiziționeze pachete turistice de cel puțin 1.600 de lei. Sindicaliștii au atras atenția că această măsură va afecta, în primul rând, salariații cu venituri mici, care nu-și vor permite să completeze cu cel puțin 800 de lei sumele pentru a-și achiziționa astfel de pachete turistice și că ar fi bine să se acorde măcar acei 800 de lei, fără să mai impună și coparticiparea angajatului.