ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Angajat al Gărzii Forestiere Suceava arestat pentru 30 de zile. Este acuzat de luare de mită

Angajat al Gărzii Forestiere Suceava arestat pentru 30 de zile .

Tribunalul Suceava a admis astazi,  propunerea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava privind luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul POPOVICI MIHAI IONEL. În temeiul art. 226 Cod procedură penală, art. 202 alin. 1, 2, 3 şi 4 lit. e Cod procedură penală rap. la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă pentru o durată de 30 de zile, începând cu data de 30.10.2024 până la data de 28.11.2024, inclusiv a inculpatului POPOVICI MIHAI IONEL, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (14 acte materiale), faptă prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 ?i 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.

Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului POPOVICI MIHAI IONEL. În temeiul art. 227 alin. 2 Cod procedură penală respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de inculpat, prin apărător, de luare faţă de acesta a măsurii preventive a arestului la domiciliu sau controlului judiciar. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 30.10.2024, ora 15:20.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  188/2024  30.10.2024.

DNA: Mita intre 400 si 5000 de lei

În continuarea comunicatului nr. 792/VIII/3 din data de 29.10.2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 octombrie 2024, față de inculpatul POPOVICI MIHAI IONEL, consilier în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (14 acte materiale).
În cauză procurorii au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 30 octombrie 2024 și față de inculpații:
– ȚĂPULEASA SORIN CEZAR, consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale);
– CUCU FLORENTIN DORU, consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită;
– CHIRA DIMITRIE, consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită;
– PAVEL DĂNUȚ – ADRIAN, consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (5 acte materiale).

Procurorii au stabilit că Popovici, consilier în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, ar fi pretins și primit bani de la mai mulți agenți economici din domeniul forestier și de la funcționari silvici, în schimbul facilitării activităților acestora fără sancțiuni contravenționale. În cazul său, procurorii au documentat 14 acte materiale de luare de mită și au solicitat arestarea preventivă pentru 30 de zile, acesta urmând să fie prezentat miercuri Tribunalului Suceava.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie – octombrie 2024, primii patru inculpați, respectiv octombrie – noiembrie 2022 ultimul inculpat, în calitate de angajați ai Gărzii Forestiere Suceava, ar fi pretins și ar fi primit de la mai mulți agenți economici cu obiect de activitate în domeniul forestier, precum și de la alți funcționari silvici care își desfășoară activitatea în raza de competență teritorială a acestei instituții (pădurari, ingineri silvici, etc.), sume de bani cuprinse între 300 de lei și 5.000 de lei și alte foloase necuvenite, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu vizând verificarea și controlul modului în care este respectată legislația privind regimul silvic, în scopul protejării activității acestora.
În mod concret, sumele sau bunurile ar fi fost solicitate de inculpați pentru ca aceștia să nu ia măsurile legale de sancționare contravențională pentru abaterile săvârșite de agenți economici sau pentru a lua măsuri legale mai blânde. De asemenea, sumele de bani sau bunurile cerute cu titlu de mită vizau și soluționarea favorabilă și cu celeritate a unor cereri a căror soluționare se află în competența Gărzii Forestiere Suceava (spre exemplu, de anulare a unor avize de însoțire emise neconform, în vederea reechilibrării stocului scriptic de material lemnos, de soluționare favorabilă a unor cereri de prelungire a termenului de emitere a unor avize de însoțire, formulate de către reprezentanții ocoalelor silvice unde funcționarii silvici vizați își desfășoară activitatea), de soluționare favorabilă a unor petiții prin care sunt sesizate nereguli cu privire la activitatea desfășurată de acești agenți economici/funcționari silvici, etc.
La data de 30 octombrie 2024, inculpatul POPOVICI MIHAI IONEL urmează să fie prezentat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Față de ceilalți 4 inculpați s-a dispus de către procurori măsura controlului judiciar, pe durata căreia aceștia trebuie să respecte o serie de obligații, printre care să se prezinte ori de câte ori sunt chemați la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit faptele, respectiv aceea de consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava.
Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Percheziții la Gara Forestieră Suceava si la 21 de persoane

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au efectuar de ieri,  cercetări „într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție săvârșite de funcționari publici cu atribuții de control pe linia respectării legislației privind proveniența, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, comise în cursul anului 2024”, transmite DNA.

În cursul zilei de 29 octombrie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 locații situate pe raza județului Suceava, reprezentând o instituție publică și domiciliile unor persoane fizice.

Instituția vizată de procurorii anticorupție este Garda Forestieră Suceava.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, mai susține DNA.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție și Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

  Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava: va lua măsuri pentru a îndeplini partea ce îi revine din instituirea controalelor judiciare,

,,Pentru unul dintre angajații Gărzii Forestiere Suceava s-a luat măsura reținerii pentru 24 ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie luată o decizie privind instituirea altor măsuri. Pentru alți trei dintre angajații vizați de anchetă s-a instituit măsura controlului judiciar. Aceeași măsură a controlului judiciar s-a instituit, suplimentar, și pentru un angajat care avea deja raporturile de muncă suspendate.

Direcția Generală Anticorupție face precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Garda Forestieră Suceava va lua măsuri pentru a îndeplini partea ce îi revine din instituirea controalelor judiciare, respectiv va aloca persoanelor în cauză atribuții care nu implică funcții de control și se va îngriji de distribuirea activității în locații diferite,,a transmis astazi,  inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel după ce angajatul de mai sus a fost arestat pentru 30 de zile. Decizia instanței nu este însă defintivă. 

 Comunicatul conducerii Gărzii Forestiere Suceava de ieri:

În urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la perchezițiile desfășurate la sediul Gărzii Forestiere Suceava și la domiciliile a 5 angajați ai acesteia, instituția noastră dorește să asigure publicul și toate părțile interesate de întreaga noastră deschidere și colaborare cu autoritățile competente, în vederea clarificării tuturor aspectelor investigate.

Perchezițiile au vizat ridicarea de documente în vederea investigării unor fapte de corupție. Unul dintre angajați va fi dus la audieri pentru obținerea de informații suplimentare.

Prioritățile Gărzii Forestiere Suceava rămân protejarea patrimoniului natural și desfășurarea activităților din sfera de competență în deplină legalitate și transparență. În acest sens, ne reiterăm angajamentul ferm față de integritate și lupta împotriva oricăror practici ilegale.

Pe toată durata anchetei, ne manifestăm disponibilitatea de a susține toate demersurile autorităților și de a lua măsuri administrative corespunzătoare, în concordanță cu prevederile legale, pentru a asigura desfășurarea activităților în condiții de transparență și responsabilitate.

Asigurăm opinia publică de faptul că vom comunica în mod proactiv orice informații relevante, în conformitate cu legislația în vigoare, în măsura în care acestea sunt disponibile și nu vor periclita ancheta în desfășurare.