SPORTULTIMA ORĂ

Andrei Cornea: “La mine au fost lacrimi, nu vă pot descrie ce sentiment este acolo. Sucevenii i-au adus României două medalii în prima zi a finalelor de canotaj de la Paris

“La mine au fost lacrimi, nu vă pot descrie ce sentiment este acolo. Până plec acasă medalia va sta la gâtul meu”, a declarat Andrei Cornea, care este născut la Broșteni

Joi, la baza nautică Vaires-sur-Marne din Paris, a răsunat imnul României. A făcut-o pentru suceveanul Andrei Cornea și gorjeanul Florin Enache, care au devenit campioni olimpici la canotaj în proba de dublu vâsle masculin.

Calificați in extremis în finală, Cornea și Enache au declanșat un sprint devastator pe ultimele sute de metri ale cursei de joi, pe care au câștigat-o cu timpul de 6 minute, 12 secunde și 58 de sutimi.

Medaliile de argint au revenit Olandei (Melvin Twellaar, Stef Broenink), în 6:13.92, podiumul fiind completat de Irlanda (Daire Lynch, Philip Doyle), în 6:15.17.
Andrei Cornea (24 de ani) și Florin Enache (29 de ani) au adus astfel României prima medalie olimpică din istorie în proba masculină de dublu vâsle.

Născut la Broșteni, Andrei Cornea a afirmat, joi, după ce a câștigat medalia de aur în proba de dublu vâsle masculin de la Jocurile Olimpice de la Paris, alături de Marian Enache, că el și colegul său nu au venit cu gândul că sunt cei mai buni.

“Pe parcursul concursului au fost unele semne care ne dădeau încredere, culoarul unu, faptul că ne-au pus acolo unde am câștigat și la Europene. Dar nu am venit cu gândul că suntem cei mai buni. Am făcut cursa pe care noi am greșit-o în semifinale. Așteptam ca rezultatul să fie cel mai bun, munca noastră nu avea cum să fie în zadar. Ne dorim să mergem și la Campionatele Mondiale, să luăm un aur și acolo, să facem palmaresul complet. Dar după cum am mai spus, ne vom bucura astăzi ca niște copii, apoi ne vom bucura de o pauză binemeritată”, a declarat el.

În vârstă de 24 de ani, Cornea a menționat că nu poate descrie în cuvinte sentimentul trăit la finalul cursei. “Şi la mine au fost lacrimi, nu vă pot descrie ce sentiment este acolo. Aș da un sfat tuturor tinerilor care fac sport, să trăiască și ei acest sentiment pentru că nu îl poți explica. Dacă altceva poți explica, pe acesta nu îl pot explica, nu am cuvinte pentru el. Până plec acasă medalia va sta la gâtul meu. Un lucru care mi-a dat încredere foarte mare a fost faptul că Antonio Colamonici mi-a spus înainte de cursă: ‘Eu știu că voi veți câștiga, dar nu vă gândiți la asta, mergeți și faceți-vă cursa voastră’. Încrederea pe care a avut-o în noi au fost o formă de siguranță că vom reuși să câștigăm, să facem cea mai minunată cursă a noastră. Am mai avut curse bune, dar ca asta datorită finalului nu este alta mai frumoasă”, a precizat Andrei Cornea.

“Suntem zeii apelor în proba de dublu vâsle masculin. Sunt foarte bucuros că am reușit să scriem din nou istorie. Nu mai am cuvinte. Ştiam că avem șanse, că nu contează culoarul. E cel mai frumos cadou pe care ni-l puteam face vreodată”, a spus Marian Enache.

 Ancuța Bodnar, vicecampioană olimpică în proba de dublu vâsle feminin

În proba similară feminină, suceveanca Ancuța Bodnar și botoșăneanca Simona Radiș au câștigat medaliile de argint.

Campioanele olimpice de la Tokyo au condus la 1.000 de metri, dar au încheiat pe locul secund, în 6 minute, 50 de secunde și 69 de sutimi, fiind devansate pe final de Noua Zeelandă (Brooke Francis, Lucy Spoors), cu doar 24 de sutimi.

Medaliile de bronz au revenit Marii Britanii (Mathilda Hodgkins Byrner, Rebecca Wilde), înregistrate în 6 minute, 53  de secunde și 22 de sutimi.

“Nu suntem triste, am luptat până la ultima lovitură

Simona Radiș a declarat, după medaliile de argint obținute în proba de dublu vâsle feminin la Jocurile Olimpice de la Paris, că ea și colega ei de barcă, Ancuța Bodnar, nu sunt triste că nu au cucerit aurul pentru că au luptat până la ultima lovitură.

“A fost o cursă foarte dificilă, după cum ați văzut, dar astăzi am dat tot ce am avut și nu am avut. Am luptat până la ultima lovitură și plecăm acasă cu o medalie de argint. Sunt mândră de noi pentru că am încheiat un an foarte greu, mai greu decât ați putea crede, și îl încheiem cu capul sus. Toată lumea aștepta aurul de la noi se vedea asta și din comentariile oamenilor și din reacțiile lor. și noi ne doream asta, vă dați seama, dar viața de sportiv nu este ușoară. Are suișuri și coborâșuri, trebuie să învățăm să fim fair play, să jucăm corect și să respectăm adversarii. Astăzi adversarele noastre au reușit să fie mai puternice. Nu suntem triste, deși presiunea a fost mare asupra noastră și poate ne-a luat puțin din bucurie că poate nu am fost la așteptările telespectatorilor, dar noi suntem foarte mândre”, a afirmat Radiș.

“Acum e un cumul de emoții nu este simplu. Este o competiție olimpică, se adună foarte multe în sufletul și mintea unui sportiv. Noi cărăm foarte multe pe umerii noștri. Doar noi știm cât putem duce. și când punem punct unei astfel de curse, unei astfel de competiții, trebuie să ne eliberăm… așa că am fi plâns chiar dacă ar fi fost aur. Indiferent de medalie probabil că am fi reacționat la fel”, a adăugat ea.

Campioana olimpică de la Tokyo a menționat că acest argint este chiar mai prețios decât aurul.

“Acum rămâne în concentrate în continuare fiindcă, așa cum știți, urcăm în barca de opt. Urmează o finală fantastică și acolo și avem motivația necesară să schimbăm culoarea acestei medalii (n.r. – din argint în aur). Cred că toată lumea este conștientă că și sportivii sunt oameni. Şi noi avem o baterie care uneori se termină, dar a fost un concurs foarte bun pentru noi. Singura cursă care nu a fost atât de reușită a fost cea din semifinale. și spuneam în glumă cu Ancuța că dacă am fi venit pe 2 în semifinale am fi nimerit un culoar care ar fi făcut diferența azi, dar nu se poate schimba trecutul. Noi trebuie să privim spre viitor. Suntem foarte fericite, este una dintre medaliile olimpice pe care le vom aduce în țară. Nu sunt multe, de aceea trebuie să le apreciem pentru că sunt prețioase. Este un argint mai prețios decât aurul pentru noi și acum ne vom pregăti doar pentru cursa de opt”, a precizat Radiș.

“Ne bucurăm mult pentru aurul băieților (n.r. – Andrei Cornea și Marian Enache la dublu vâsle masculin). Este un rezultat istoric pentru România și suntem foarte fericite”, a mai spus Radiș.

La rândul său, suceveanca Ancuța Bodnar a precizat la rândul ei că în acest moment se simte eliberată de presiune. “Ne bucurăm pentru acest rezultat pentru că vine după un an foarte foarte greu. Este o eliberare”, a declarat canotoarea din Vatra Moldoviței

Sucevenii din bărcile de patru rame nu au prins podiumul olimpic

Echipajul feminin de patru rame al României, în care s-au regăsit și două sucevence, Maria Lehaci și Magdalena Rusu, s-a clasat pe locul al patrulea în Finala A de joi.

Canotoarele române au fost pe trei după primii 500 de metri, dar apoi au coborât pe patru, terminând la mică distanță de podium, cronometrate în 6 minute, 29 de secunde și 52 de sutimi. Ar fi fost prima medalie olimpică pentru România în această probă.

Olanda (Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins, Benthe Boonstra) a câștigat cursa (6:27.13), medaliile de argint au revenit Marii Britanii (Helen Glover, Esme Booth, Sam Redgrave, Rebecca Shorten – 6:27.31), în timp ce bronzul a revenit Noii Zeelande (Jackie Gowler, Phoebe Spoors, Davina Waddy, Kerri Williams – 6:29.08).

Echipajul masculin de patru rame al României, compus din sucevenii Ştefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă și Ciprian Tudosă, s-a clasat pe locul cinci.
România, care obținuse argintul la Tokyo în această probă, nu a reușit să se apropie de vârful cursei, fiind pe poziția a cincea de la început până la sfârșit.
Medaliile de aur au fost obținute de Statele Unite (Nick Mead, Justin Best, Michael Grady, Liam Corrigan) – 5:49.03, argintul a revenit Noii Zeelande (Ollie MacLean, Logan Ullrich, Tom Murray, Matt MacDonald) – 5:49.88, în timp ce bronzul a fost adjudecat de Marea Britanie (Oliver Wilkes, David Ambler, Matt Aldridge, Freddie Davidson) – 5:52.42.

 Echipajul masculin de 8+1 al României, cu cinci suceveni în componență, s-a calificat joi în finală

Echipajul masculin de 8+1 al României s-a calificat în finala pentru medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce s-a clasat pe locul al treilea în recalificări.

Cu cinci canotori suceveni în componență, Mihăiță Țigănescu, Bogdan Băitoc, Marius Cozmiuc, Florin Arteni și Florin Lehaci, barca României s-a clasat pe locul al treilea, în fix 5 minute și 30 de secunde, în condițiile în care primele patru echipaje au prins Finala A, Olanda (5:27.58), Germania (5:29.17) și Australia (5:31.50), fiind celelalte trei.

Sucevenii iau startul vineri  în alte trei finale

Alți cinci canotori suceveni vor lua startul în finalele pentru medalii  vineri, după cum urmează Florin Lehaci și Florin Arteni (dublu rame masculin – ora 12.30), Roxana Anghel (dublu rame feminin – ora 12.42), Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc (dublu vâsle categorie ușoară – ora 13.22).