ACTUALITATELOCAL

Amenzi și lemn confiscat de peste 32.000 de lei de la un gaterist din Brodina, la doar trei luni după ce primise sancțiuni de peste 100.000 de lei

Printre controalele privind respectarea regimului silvic efectuate de Garda Forestieră Suceava la începutul lunii iulie 2024, cazul unui gaterist de la Brodina atrage atenția prin  amploarea constatărilor.

Astfel, s-a descoperit că firma respectivă deținea în depozit 81 mc de lemn de lucru de rășinoase în plus față de inventarul justificat cu documente de proveniență. Cantitatea respectivă a fost confiscată valoric, urmând ca administratorul firmei să achite o valoare de 22.400 lei. La această sumă se adaugă suma de 10.000 lei cu care a fost amendat pentru diferențele dintre stocul faptic și cel scriptic.

Trebuie menționat că la un control efectuat cu trei luni mai devreme la același operator economic s-au constatat aceleași abateri, fiind confiscat atunci un volum de 346 mc materiale lemnoase, cu o valoare de peste 72.900 lei. S-au aplicat atunci amenzi în valoare de 35.000 lei.

”Se pare că sancțiunile nu au fost suficiente pentru a corecta atitudinea administratorului respectiv, fiind necesare și alte acțiuni. Am operat datele controalelor în sistemul propriu de programare a controalelor pe baza analizei de risc. S-au demarat verificări pentru a identifica sursele materialului lemnos achiziționat fără proveniență și vom acorda o atenție sporită furnizorilor și beneficiarilor de lemn din zona Brodina”, a transmis Mihai Gășpărel, inspector șef al Gărzii Forestiere Suceava.