Balastiera din Cornu Luncii exploata agregate minerale pe malul stâng al râului Moldova, dintr-un perimetru aflat în situl Natura 2000. Firma a fost amendată cu 75.000 de lei și a fost deschis și dosar penal. La Slatina, o firmă a fost amendată cu 40.000 lei pentru că exploata agregate minerale pe râul Suha Mică și desfășura activități de fabricare a betonului fără să dețină autorizație de mediu.
O echipă de comisari din cadrul Gărzii de Mediu Suceava, împreună cu reprezentanți ai SGA Suceava, au efectuat un control, în data de 5 mai, în urma unei sesizări cu privire la excavări de agregate minerale din râul Moldova, în comuna Cornu Luncii.
Controlul a vizat un operator economic care desfășura activități de exploatare agregate minerale pe malul stâng al râului Moldova, dintr-un perimetru aflat în situl Natura 2000 ROSCI0365 ”Râul Moldova între Păltinoasa și Ruși”.
”Pentru neconformitățile constatate, a fost aplicată amendă de 75.000 de lei de către SGA Suceava, conform prevederilor Legii Apelor nr. 107/1996, și a fost înaintată sesizare penală de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Suceava, în conformitate cu prevederile OUG nr. 57/2007 privind privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare”, a informat Garda de Mediu Suceava, subliniind că, în conformitate cu obligațiile avizului ANANP, operatorul economic în cauză are interdicția de a desfășura activități de extracție a pietrișului și nisipului din perimetru în perioada 1 aprilie – 31 iulie 2023.
De asemenea, în cadrul unui control tematic emis de Garda Națională de Mediu – Comisariatul General, au fost verificate și aspectele sesizate Gărzii de Mediu Suceava privind exploatările de agreate minerale pe râul Suha Mică, în comuna Slatina.
Verificarea în teren a fost efectuată împreună cu reperezentanți ai SGA Suceava, în data de 5 mai a.c., iar comisarii de mediu au amendat o firmă care desfășura activități de fabricarea betonului fără să dețină autorizație de mediu.
”S-a constatat că o firmă având ca obiect de activitate fabricarea betonului și sortarea agregatelor minerale defășura activitatea fără a deține acte de reglementare pe linie de protecția mediului. Pentru deficiențele constatate, firma a fost sancționată contravențional, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, cu amendă în valoare de 40.000 lei”, a informat Garda de Mediu Suceava. (