ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Alertă meteo. Posibile „ploi roșii” peste România până miercuri

Începând de marți, 29 martie, seara, un val de praf saharian va intra în țara noastră. Praful saharian, în cantitate mică, se va face resimțit marți noaptea și miercuri, 30 martie, în special în vestul și în nordul țării.

Joi seara și vineri noaptea, praful saharian va atinge concentrații ridicate în mare parte din țară, în special în jumătatea de sud a țării, unde este posibil ca precipitațiile prevăzute pentru aceste zile să capete o culoare roșiatică, potrivit MeteoRadar.ro.

Ce este praful saharian

Vânturile fierbinți din Africa transportă de câteva ori pe an o cantitate extraordinară de nisip din Sahara până pe continentul nostru. Praful fin din Sahara face ca soarele să pară lăptos. Uneori, cerul chiar devine roșu strălucitor. Când plouă, praful cade cu el într-o așa-numită „ploaie sângerie” și lasă pete gălbui pe suprafețe.

Praful saharian constă în mare parte din particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atât de ușoare încât vânturile le învârt rapid și le transportă în troposfera medie și superioară. În acest fel, ele se pot ridica până la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă.

Particulele se amestecă cu aerul și acoperă distanțe mari în atmosfera terestră sub formă de aerosoli. Dacă nu bate vântul, pot pluti deasupra Africii de Nord până la jumătate de an.

Culoarea galben-roșiatică a particulelor indică faptul că principalele componente ale prafului din Sahara sunt minerale care conțin fier. De asemenea, conțin multe oligoelemente, cum ar fi fosfor, magneziu și calciu.

Praful saharian influențează vremea

Praful din Sahara ajunge în Europa de câteva ori pe an. Acest lucru are consecințe asupra vremii. În timpul zilei, un covor fin de praf saharian acoperă de obicei cerul senin. Pe lângă ceață, care atenuează radiația solară, din cauza prafului se dezvoltă mai mulți nori înalți și, deasemenea, transformă cerul albastru senin în albastru-gălbui, uneori chiar portocaliu.

Praful din Sahara poate acoperi mari părți ale cerului, reducând considerabil radiația solară. Modelele meteorologice au adesea probleme cu prognoza temperaturii în astfel de condiții meteorologice, deoarece radiația este supraestimată. Aerul nu se poate încălzi atât de mult cât era prevăzut. În primăvară, nu este neobișnuit ca prognozele de temperatură să fie evaluate greșit cu câteva grade.

Dacă în aer există mult praf saharian, este indicat să așteptați înainte de a vă spăla mașina sau de a curăța geamurile. Adesea pot exista așa-numitele ploi sângerii.

Ploaia sângerie sună înspăimântător, însă nu este altceva decât culoarea roșu-maro a apei de ploaie amestecate cu praful saharian. Petele maro-gălbui de granule fine de nisip pe suprafețele netede se formează atunci când ploaia spală praful din aer.

Praful saharian și poluarea cu particule

Cu cât fluxul de praf saharian este mai puternic, cu atât mai mult praf ajunge în Europa Centrală. Poluarea cu particule poate fi foarte mare. De la o concentrație de peste 100 de micrograme pe metru cub, praful din deșert poate irita căile respiratorii și simptomele alergice se pot agrava.

Praful saharian, hrană pentru ocean și vegetație

Praful saharian joacă, însă, un rol major pentru vegetația din Caraibe, America de Sud și Atlantic. Particulele de praf mineral hrănește fitoplanctonul din Oceanul Atlantic, pe de o parte, și solul pădurilor tropicale din Amazon, pe de altă parte, cu substanțe nutritive importante.

sursa:antena3.ro