ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONAL

Alerta de poluare pe Bistrița cauzată de fosta mină Isipoaia. Concentrații mari de fier, zinc și cupru în apa râului, localnicii sfătuiți să nu bea apa

 

IMPORTANT: Pentru alimentarea cu apă a localităților din aval nu se utilizează surse de apă de suprafață. Prin urmare, apa din sistemul centralizat este sigură – Apele Române Siret

Este alertă pe râul Bistriţa. Apa a devenit cărămizie sâmbătă seara pe raza judeţului Suceava, iar unda de poluare a ajuns până în judeţul vecin, Neamţ. Autorităţile au dispus măsuri de urgenţă.

Sursa de poluare a fost identifica ca fiind fosta platformă minieră Isipoaia, cea de pe raza orașului Broșteni din județul Suceava. Cauza exactă a poluării urmează să fie stabilită, săptămâna aceasta urmează să fie trimiși experți în zonă care vor analiza întreaga situație. O ipoteză luată în calcul este prăbușirea unor galerii din subteran, astfel, apa acumulată a fost evacuată cu o presiune mărită, cu un debit mult mai mare, apă ce a luat cu ea diferite sedimente din mină întâlnite pe traseu.

SGA Suceava a recoltat probe de apă din mai multe secțiuni, începând cu gura de evacuare a platformei miniere și până la 5 kilometri aval, la limita cu județul Neamț.

Culoarea cărămizie a apei ar fi dată de concentrația mare de fier. Zona este monitorizată, s-au luat probe de laborator, iar analizele au indicat faptul că au fost înregistrate depășiri ale concentrației de fier, zinc și cupru pe o distanță de șapte kilometri în aval. În acest moment, debitul apei la ieșirea din mină este mai scăzut, intensitatea poluării este mai mică. Localnicii au fost sfătuiți să nu consume apă din râul Bistrița sau să o folosească pentru adăpatul animalelor și pentru o perioadă să nu consume nici peștele din acest curs de apă.

În punctul de preluare la acumularea Izvorul Muntelui (aparținând S.C. Hidroelectrica S.A.) apa se încadrează în limitele normale de calitate.

Conform ultimelor analize efectuate de specialiștii noștri de la Apele Române (din Suceava și Neamț)- Administrația Bazinală de Apă Siret – Sistemele de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava și Neamț-, calitatea apei râului Bistriţa se încadrează în clasa a IV-a de calitate pe teritoriul județului Suceava (față de clasă a V-a cât era ieri). Înainte de poluare, cursul de apă se încadra în clasa a III-a de calitate.

În continuare, se mențin ușoare depășiri la indicatorul de calitate (Fier).

În cadrul ședinței CJSU din Suceava, s-a decis sancționarea contravențională a Conversmin S.A. (deținătorul platformei miniere) cu 90.000 lei (40.000- Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, 50.000 lei – Garda de Mediu Suceava), la care se adaugă și costurile totale de monitorizare a calității apelor pe toată durata fenomenului. De asemenea, s-a propus, ca soluție temporară, amplasarea unor rezervoare tampon (bazine impermeabile, cu o capacitate de 5000 de litri, pentru preluarea deversărilor și decantarea pe cât posibil a apelor de mină.

Unda de poluare s-a propagat începând de sâmbătă noaptea pe distanța de 30 de km pe raza județelor Suceava și Neamț. Pe toată lungimea afectată de poluare, nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.

Timp de trei zile, echipele noastre de la Suceava și Neamț (SGA Suceava și SGA Neamț) au monitorizat în teren poluarea (evoluția și propagarea) fiind prelevate probe de apă din mai multe puncte. Confrom rezultatelor de la analize, cele mai mari depășiri ale indicatorilor de calitate s-au înregistrat la „fier” și ”materii în suspensie” în data de 14 mai, la o distanță de 700 de metri în aval de sursa de poluare.

În continuare, se mențin restricțiile de folosire a apei din sursa de apă de suprafață (pentru animale, pescuit, alte activități) până la normalizarea situației.

Specialiștii noștri de la Administrația Bazinală de Apă Siret- Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava și Neamț continuă monitorizarea fenomenului. Din estimările noastre, situația va intra în normal în circa două zile.

informează Apele Române